Menhelyért kampányol a „macskás csaj", aki a bajbajutott állatokon segít Mohácson

2016. november 02. szerda 16:07

Menhelyért kampányol a „macskás csaj

A védtelen, gazdátlan és sérült macskák segítése érdekében szeretne menhelyet vagy legalább egy menedéket létrehozni Lőrincz Edina, aki aktívan küzd azért, hogy jobb életük legyen a sanyarú sorsú állatoknak. A „macskás csaj" szerint a cicák is megérdemelnének egy menedékvárat, főleg mivel sokuk brutális dolgokon mennek keresztül.

Nemcsak a kutyáknak, olykor bizony a macskáknak is szörnyű sorsuk lehet.  A sokszor névtelen, gazdátlan, otthontalan cicákról közül sokat elütnek, megmérgeznek, megcsonkítanak, vagy akár gyilkossági kísérletek túlélői.

Lőrincz Edina mindegyik esettel találkozott már. Mohácson „macskás csajként" ismerik, nála pedig senki sem tudja jobban, milyen hányattatott sorsuk van egyes cicáknak. Hosszú évek óta menti a bajbajutott állatokat, legyen az akár galamb, akár sündisznó, kutya vagy bármilyen más két- vagy négylábú. Az idő múlásával viszont a macskák kerültek a legközelebb hozzá, különösen a sokat szenvedett, beteg, sérült vagy a többedik életéből feltámadó cicák. Jelenleg is több cirmossal él együtt, mindet az utcáról fogadta be, vagy a halál torkából hozta vissza. Van rákos, feltehetően fogyatékos, agresszív, és állandóan elkóborló kedvenc is a csapatban, mégis mindegyik a szívéhez nőtt.

Otthona, akár egy menhely

Itt egy cica, ott egy cica: Lőrincz Edina szó szerint megosztja otthonát az állataival. A macskák kint és bent is tartózkodhatnak, a frissen odakerültek és a betegek viszont elzárva élnek társaiktól. A legtöbben szörnyű történések után kerülnek hozzá, idővel azonban meggyógyulnak, megszépülnek, emberhez szoknak, s így már gazdához is tudja adni őket. Kérdésünkre elmondta, sokan szeretnének mentett macskát örökbe fogadni, ezek ugyanis sokkal inkább igénylik a szeretetet, a figyelmet és a törődést, amit az őt felkereső gazdák szívesen megadnának a jobb sorsra érdemes állatoknak.

Az állatvédő aktivista szabadidejében menti az állatokat, család és munka mellett. Azonban, mint mondja, „minden élet számít", ezért ha hívják, ő igyekszik a leghamarabb intézkedni és a legtöbbet megtenni azért, hogy segítsen rajtuk. Mivel már számos esetben sikerült neki, már-már forró dróton értesítik a vészhelyzetekről. Sokszor valóban élet-halál szituációkhoz: elütött, "darabokra tört", lábon lőtt, felakasztásra ítélt, gázolajjal lelocsolt (és elégetésre szánt), csonkolt lábú, vakon, úton botorkáló, vagy éppen az utcán elleni készülő vemhes macskának kellett sürgősen a segítsége, amihez még a szintén nagy állatbarát dr. Papp Ibolya, a Mohácsi Állatkórház vezetője is nagymértékben hozzájárul.

Úgy gondolja, az igazi megoldás egy macskamenhely lehet a mostoha sorsú cicáknak. Mivel az ötlete hamar támogatásra talált segítő ismerősök és állatbarátok révén, már meg is kezdte a szükséges lépéseket ahhoz, hogy engedélyt, illetve helyet kaphasson a tervezett mohácsi cicamentsvár.

Aláírásokkal bizonyítana

Lőrincz Edina a mohácsi állatbarátok támogatásával igyekezne meggyőzni a várost arról, hogy igenis szükség van egy macskamenhelyre Mohácson. Ezt aláírásgyűjtéssel érné el, így akinek tetszik az ötlet, a város különböző pontjain kijelölt helyeken egy szignóval viheti előrébb a kezdeményezést. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem petíció, csupán egy akció, amibe bevonná a szimpatizánsokat.

Várhatóan ez egy hosszabb folyamat lesz, amit az anyagi lehetőségek is meghatároznak, ezért már most kéri azoknak a segítségét, akik szívesen részt vennének ebben a projektben.

Akár egy kis macskaeledel vagy alom is sokat jelent, de a kennelek, kerítések építéséhez szükséges anyagok, kellékek is hasznosak lennének. Természetesen a pénzbeli adományokat és a kétkezi segítséget is szívesen fogadná. Ezeket egyelőre a saját otthonában gondozott macskára ellátására használná fel, de később a menhely kialakításakor is számít rájuk.

Mivel már sokan jelezték támogatásukat, nemrégiben létrejött a „Mohácsi cicák segítése és mentése" csoport a Facebookon, amely már 150 lelkes tagot számlál. Bárki csatlakozhat, aki bővebben szeretne informálódni Lőrincz Edina tervéről vagy támogatni szeretné. Az, hogy célt talál-e a kezdeményezés hamarosan kiderül, ugyanis a menhely élharcosa a közeljövőben egyeztet erről a városvezetéssel. Amint eldől, természetesen jelentkezünk a fejleményekkel.

Képünkön: Lőrincz Edina kisfiával és Csiki macskával, akit már az új gazdája otthonában látogattak meg. 

K. A.