Megunták a döcögést az utasok, sokkal kevesebben vonatoznak Pécs és Budapest között

2019. február 25. hétfő 13:48

Megunták a döcögést az utasok, sokkal kevesebben vonatoznak Pécs és Budapest között

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon az előző évi ötmillióról 3,7 millióra csökkent az utasok száma tavaly. A növekvő eljutási idő és az átszállások miatt 2019-ben még az utasszám további csökkenésével számol a vasúttársaság. 

 

A jó hír, hogy a pécsi vonalon áprilistól újra teljes szakaszon járnak majd a vonatok.

 

A Kelenföld-Százhalombatta-Pusztaszabolcs vonalszakasz felújítása 2017-ben kezdődött meg. Jelenleg Kelenföld és Százhalombatta között teljes vágányzár mellett zajlanak a munkálatok, de áprilistól újra közlekednek a vonatok ezen a szakaszon is.

A felújítás újabb fázisához igazodó menetrendről március közepén ad tájékoztatást a vasúttársaság.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon több éve zajló pályafelújításokkal járó kellemetlenségek (hosszabb menetidő, átszállások) miatt lényegesen kevesebben utaznak, mint korábban.

 

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon az elővárosi szakaszon 3,5 millióról 2,3 millióra, míg a teljes vonalon 5 millióról 3,7 millióra esett vissza az utasok száma;

A 2018-ban tapasztalható csökkenés folytatódott 2019 januárjában is. 2018 januárjához képest 2019 első hónapjában, a teljes vonalon 401 ezer helyett 267 ezer lett utasszám.

A MÁV mindenesetre arra számít, hogy ugyana munkálatok ideje alatt a vasútvonalakon bekövetkező átmeneti utasszámcsökkenés szinte elkerülhetetlen, de a korszerűsített pálya, megújult állomási környezet és csökkenő menetidőknek köszönhetően s felújított vonalakon várhatóan visszaáll, sőt tovább növekszik a vasutat választó utazók száma.


 

Forrás: EQM - MÁV