Megmérte a Pécsi Törvényszék a harkányi símaszkos rablókat

2020. április 01. szerda 10:03

Megmérte a Pécsi Törvényszék a harkányi símaszkos rablókat

A Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság március 31-én, tanácsülésen bírálta felül a Pécsi Járásbíróság a 2019. szeptember 16. napján kihirdetett ítéletét, melyben bűnösnek mondott ki két vádlottat rablás és lopás, egy harmadikat pedig lopás miatt. 

 

 

Ezért a bíróság az elsőrendű vádlottat 7 év 10 hónap szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat, mint különös visszaesőt - halmazati büntetésül - 12 év szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra, míg a harmadrendű vádlottat 2 év szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság szabadságvesztés végrehajtását a harmadrendű vádlott vonatkozásában 3 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság az elsőrendű és a másodrendű vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztést fegyházban rendelte végrehajtani.

Az elsőfokú bíróság ítélete a harmadrendű vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett, míg az elsőrendű és - az eljárás során távol lévő - másodrendű vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentettek be.

Mivel a másodrendű vádlott az eljárás során szökésben volt, azonban idő közben, elfogatóparancs alapján külföldön elfogták, ezért csak a kiadatását követően tudja a másodfokú bíróság az ő esetében az ügyet felülbírálni. A másodfokú bíróság most kizárólag az elsőrendű vádlott vonatkozásában határozott a tanácsülésen és a járásbíróság ítéletét, lényegében helybenhagyta.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint két harkányi és egy diósviszlói férfi - közösen elhatározták, hogy az elsőrendű vádlott ismeretségi körébe tartozó idős sértett házaspár házába bemennek, onnan készpénzt és egyéb értékeket lopnak el 2017. szeptember 28-án. A harmadrendű vádlott a tulajdonát képező gépkocsival, az esti órákban a társaival együtt a sértettek házához mentek. Az elsőrendű és másodrendű vádlottak bementek a sértettek házának udvarába, símaszkot húztak fel, majd benyomták a családi ház bejárati ajtaját és bementek a házba.

A sértettek már az ágyban feküdtek a ház középső szobájában és televíziót néztek. Amikor az első és másodrendű vádlottak beléptek a szobába, mindkét sértett kiabálni kezdett, megkérdezték tőlük, hogy kik és mit akarnak, erre a másodrendű vádlott lefújta a sértett férfit gázspray-vel, valamint a sértett nő felé is fújt, az arcukba világított egy zseblámpával, folyamatosan fenyegette és a pénz átadására hívta fel őket.

A sértett férfi félelmében a ház másik szobájában lévő szekrényből elővette a pénztárcáját és abból 100.000 forint készpénzt adott át a másodrendű vádlottak azzal, hogy nincs több.

Erre a másodrendű vádlott kiabálni kezdett, hogy nem elég, ennél több kell.

A sértett félelmében kivette a szekrényből autós táskáját és azt, a benne lévő 1.000.000 forinttal átadta a másodrendű vádlottnak. Ekkor a két vádlott távozott a házból. A két vádlottat a harmadrendű vádlott egy pécsi buszmegállóba szállította, ahonnan busszal utaztak haza, a harmadrendű gépkocsijával haza hajtott.

A vádlottak a pénzt elosztották. A harmadrendű vádlott nem tudta, hogy a pénzt az első két vádlott erőszakkal szerezte meg, csupán a lopásról volt tudomása. A sértettek idős koruk miatt a bűncselekmény elhárítására korlátozottan voltak képesek.

2018. június 27-én a másodrendű vádlott észrevette, hogy Pécsen, egy utcában egy családi háznál gépjárműbe pakolnak az ott lakók.

Kifigyelte, hogy feltehetőleg nyaralni mennek, hosszabb időre és a házban majd nem tartózkodik senki. A másodrendű vádlott még ugyanezen a napon, sötétedéskor, egy kombi gépkocsival a sértett családi házához hajtott, hogy onnan különböző dolgokat tulajdonítson el.

A házat gyalogosan megkerülve észlelt egy bukóra hagyott ablakot, amelyről a szúnyoghálót lepattintotta, majd a kinyitott ablakon bejutott a házba és onnan 375.133 forint értékben tulajdonított el különböző műszaki cikkeket, ékszereket, használati tárgyakat és készpénzt, majd a helyszínről elhajtott a gépkocsival. A másodrendű vádlott a megszerzett értéktárgyakat eladta, melyek egy részét a nyomozó hatóság 329.500 forint értékben lefoglalta, de 45.633 forint kár nem térült meg.

Az ítélet az elsőrendű vádlott tekintetében jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék