Meglepetés: vasárnap ingyen roboghatgunk Mukival, a mecseki kisvasúttal

2019. december 21. szombat 17:30

Meglepetés: vasárnap ingyen roboghatgunk Mukival, a mecseki kisvasúttal

Vasárnap délelőtt tíz órától délután négyig ingyen vehető igénybe a mecseki kisvasút, tájékoztatta lapunkat Andróczi István, aki a mozdony mellett a kisvasutat működtető alapítványt is vezeti.

 

A lehetőséget karácsonyi ajándéknak szánják a kisvasút kedvelőinek.

 

 

A Muki névre keresztelt kisvasút 1962 óta szállítja az utasokat az ország legrövidebb, 570 méteres nyomvonalán. Bár az út nem túl hosszú, különleges élményt kínál a családoknak az utazás, a gyermekek pedig akár zászlót, irányító táblát ragadva próbálhatják ki, milyen is a vasutas hivatás.

 

1962. augusztus 20-án, tehát két évvel és egy nappal a Pécsi Állatkert megnyitása után fogadta első utasait a már akkor is piros színben pompázó mozdony vontatta szerelvény.

Ebben az időben a terület igazi központjává vált a családi hétvégéknek, hiszen 1960-ban a Pécsi Állatkert, 1961-ben a Pécsi Vidámpark nyitotta meg kapuit, így a beruházások lezárását jelentő kisvasút nem csak önállóan nyújtott kikapcsolódást a vonatszerető gyermekeknek, de a maga bájával közlekedési funkciót is betöltött.

A gyermekvasútnak már a kezdetektől két megállója volt, amelyeket kanyargós, erdei ösvény mellett futó sínpár kötött össze. A Dömörkapu (Vidámpark) állomásról nagyjából 5 perces menetidővel lehet eljutni az Állatkert megállóhoz, azonban a rövid út számos izgalmat tartogat a kis masinisztáknak és kalauzoknak.

A kisebb lejtőkkel és emelkedőkkel tarkított sínpáron a C-50-es mozdony vontatta szerelvény 10-15 km/h sebességgel robog végig, ez azonban az oldalt nyitott vasúti kocsik miatt hatalmas élményt nyújt az utasoknak és nem csak a régi korokat idéző fémes hangok, vagy a mozdony dallamos dudája miatt.

A gyermekek ugyanis a mai napig vasutassapkát, zászlót, irányító táblát ragadhatnak a kezükbe, hogy a kocsikra pattanva azonnal úgy érezzék magukat, mint egy vérbeli vasúti dolgozó. Akiknek pedig ez az alkalmi élmény nem lenne elég, ők jelentkezhetnek a nyári kisvasutas táborba is, hogy mélyebben megismerjék a szakma rejtelmeit.

Az 570 méteres nyomvonal különlegessége, hogy az országban a legrövidebb, de szerepe mégis fontos a parkerdő életében. A Pécsi Állatkert 2016. évi újra nyitását megelőzően a Pécsi Vidámparkot ugyan felszámolták, de az ott megmaradt tágas parkoló biztonságos és jó megoldást nyújt az állatkertbe autóval érkező vendégek számára is.

Így a kisvonat összekötő szerepe a minden évben kiemelkedő vendégforgalom miatt talán fontosabb lehet, mint valaha.

EQM - Fotó: Laufer László (archív)