Megkezdődött a Rozsda Centenárium - Novemberben kiállítás Mohácson a múzeumban

2013. szeptember 13. péntek 18:23

Megkezdődött a Rozsda Centenárium - Novemberben kiállítás Mohácson a múzeumban

Budapesten a Várfok Galériában nyílt szeptember 11-én a mohácsi születésű európai rangú szürrealista festőművész Rozsda Endre első centenáriumi emlékkiállítása. A Párka fonala című rendkívül magas színvonalú tárlaton zömmel a zseniális művész eddig kiállításon be nem mutatott festményeiből és grafikai munkáiból látható válogatás. A kiállítást Eszterházy Péter író nyitotta meg.

A nyilvános megnyitó előestéjén meghívott vendégeknek, neves műgyűjtőknek, művészeknek, a család tagjainak, a művész hagyatékát gondozó barátoknak zártkörű rendezvény keretében mutatták be a galéria tulajdonosa és munkatársai a centenáriumi tárlatot. Ezen az eseményen Mohács képviseletében részt vett Ferkov Jakab múzeumigazgató és Köveskuti Péter, a Junior Art Alapítvány elnöke is.

A száz éve született művész maradandót alkotott nem csak a festészet, hanem a grafika és a fotográfia műfajában is, és rendkívül figyelemre méltóak a centenáriumot nyitó kiállításon olvasható irodalmi szintű szövegei is.

A magyar és európai képzőművészeti élet kimagasló eseménysorozata a „Rozsda 100". A Várfok Galéria által rendezett kiállítás vezeti fel időben a 2013. november közepén nyíló nagyméretű Rozsda Endre kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában, mely tárlattal egy hétig párhuzamosan még látható lesz a Várfok Galéria kiállítása is. Ezen eseménnyel nagyjából egy időben várható a Várfok Galéria által kiadásra kerülő jubileumi könyv megjelenése is.

A centenárium záró eseménye november 21-én Mohácson a művész szülővárosában lesz. Az új Kanizsai Dorottya Múzeumban izgalmas kiállítás nyílik a Várfok Galéria tulajdonosa Szalóky Károly és Kálmán Borbála művészettörténész válogatásában és rendezésében.

Ezen a kiállításon a művész főbb időszakaiból, kb. évtizedenként egy-egy jelentősebb festmény lesz látható papírmunkákkal kiegészítve, övezve. Itt inkább a kuriózumokon lesz a hangsúly, kalandozva a különböző technikák között.

A tervek szerint látható lesz például néhány olyan rajz, mely az Európai Iskola egyik alapítótársának tulajdonában volt, vagy amelyik biztosan a Párizsba való megérkezésének évében készült. Így igazi művészeti csemege lesz a mohácsi kiállítás is.

Természetesen az eseményhez kapcsolódóan a Rozsda Endre emlékét Mohácson ápoló Junior Art Alapítvány szervezésében a Városház utcai régi múzeum, a művész szülőháza falán elhelyezett emléktáblánál koszorúzás is lesz a száz éves évforduló alkalmából.

Idézet a kiállításhoz megjelentetett sajtóanyagból, amit a Várfok Galéria adott ki:
„Rozsda Endre sors-hajója Mohácsról indult útjára 1913. november 18-án, majd fordulatokban gazdag életfolyamon haladva kötött ki, immáron végérvényesen, 1999. szeptember 17-én Párizsban.

„Quand hier était seulement demain" - Amikor a tegnap még csupán holnap volt, olvasható Rozsda élete alkonyán készült tusrajzán. Huszonkét évesen, miközben a budapesti Szépművészeti Múzeum egykori igazgatója hitetlenül néz az előtte álló fiatalemberre mint a Tamás Galériában kiállított kompozíciók alkotójára, Rozsda még nem láthatja előre az egy évre rá bekövetkező katartikus Bartók koncert élményét, sem első párizsi tartózkodását, belső határainak újrafelfedezését, saját maga számára kortárssá válását, a háború borzalmait, az Európai Iskola megalakulását, a következő évtized elnyomását - azt pedig végképp nem, hogy 1957. február 10-én már André Breton írja bevezetőjét a magyar festő alig egy hónappal Párizsba érkezését követő Galerie Furstenberges kiállításához.

Rozsda művészete végre révbe ért, bár utazásának távolról sem volt vége, hiszen ott várt még rá többek között a Copley-díj, a francia Ordre des Arts et des Lettres tiszti fokozata vagy a Magyarországon a '90-es évek végén rendezett két kiállítása.

Mohácson 2005-ben avatta szülőházán a Junior Art Alapítvány az emléktábláját és 2006-ban rendezte meg az önkormányzat a Kossuth Filmszínházban retrospektív kiállítását Hazatérő képek címmel."

Képünkön: a Várfok Galéria tulajdonában lévő Babylone alkotásáról részlet látható. A mű A Párka fonala kiállításon szerepel.

B. M.