Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik tömegsírjának régészeti feltárása

2020. augusztus 17. hétfő 15:17

Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik tömegsírjának régészeti feltárása

1960-ban és 1976-ban a korábban megtalált öt, a mohácsi csatával kapcsolatos tömegsír feltárását, illetve részleges régészeti vizsgálatát a régész és antropológus szakemberek elvégezték. A csontok akkor konzerválásra és visszatemetésre kerültek azzal a céllal, hogy később egy újabb feltárással részletes vizsgálatot végeznek rajtuk. 

 

 

Az emlékhely öt tömegsírja közül a III. számú feltárása és tudományos vizsgálata antropológusok és régészek közreműködésével a héten megkezdődött.

A régészeti feltárás magába foglalja a tömegsír felnyitását, a csontvázak különválasztását, osztályozását, antropológiai morfológiai vizsgálatát, valamint a régészeti leletmentést.

A régészeti feltárás célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet, továbbá, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően egy teljesen új interaktív kiállítás keretében - a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva - mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét.

A feltárás során az emlékhely továbbra is fogad látogatókat, a jelen lévő régész szakemberek tájékoztatják az érdeklődőket a munkálatokról.

Forrás: DDNP