Meghatározták, mennyi belépési hozzájárulást kell fizetni az idősek otthonában

2016. november 14. hétfő 16:28

Meghatározták, mennyi belépési hozzájárulást kell fizetni az idősek otthonában

A mohácsi szociális otthonban az egyágyas, házaspárok esetében a kétágyas szobákra vonatkozó belépési hozzájárulás összegét meghatározva helyi rendeletet fogadott el legutóbbi ülésén a képviselő-testület. A jogszabály adta lehetőséggel élve hozott döntés a magasabb komfortfokozatú elhelyezést igénylőket érinti, míg a vagyonnal, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező rászorultak idősotthoni ellátását természetesen továbbra is biztosítják a város fenntartásában működő intézményekben. 

Tekintettel arra, hogy a sombereki idősek otthonában nem megoldható az egy-, illetve kétágyas szobák kialakítása, náluk nem kell fizetni elhelyezési hozzájárulást.

A mohácsi intézményben is komfortokozattól függően határozták meg a fizetés mértékét: a Gólya utcai otthon hét egyágyas szobájába 1,5 millió, a négy kétágyasba a házaspároknak kétmillió, a Flórián részlegben a négy-, illetve a Gólya u. 42.-ben az egy darab egyágyas szobába 600 ezer forint, míg ez utóbbiban a két tetőtéri egyágyas szobába 400 ezer forint.

A határozat értelmében a belépési hozzájárulásból származó bevételt az intézménynek működtetésre, illetve fejlesztésre kell fordítani.

A helyi rendeletben szabályozott továbbá az is, hogy amennyiben az otthonba elhelyezett ellátása három éven belül megszűnik, a beköltözéskor befizetett összeg időarányos részét visszatérítik.

Úgy a mohácsi, mint a sombereki szociális otthon folyamatosan teljes egészében kihasznált, a várólistán átlag negyven kérelmezőt tartanak nyilván.

Az elhelyezésről a kérelmek beérkezése sorrendje mellet az igénylő egészségi állapota, szociális helyzete alapján döntenek.

Az ápolásra szorulók többsége a kórház ápolási-, valamint a krónikus belgyógyászati osztályáról kerülnek az intézménybe.

Az ellátásért térítési díjat kell fizetni, ami Mohácson az átlagos állapotú lakók esetében havi 93.300 forint, Sombereken 85.200 forint, a demens betegek részére a városban 87 ezer, a sombereki otthonban pedig 78 ezer forint a 2016-os évre megállapított összeg.

Képünkön: (archív) a Gólya utcai otthon egyik társalgója.