Megérkeztek új otthonukba a szürkemarhák Kölkeden

2023. november 28. kedd 14:05

Megérkeztek új otthonukba a szürkemarhák Kölkeden

Újra szürkemarhák fogják legelni a kölkedi Nagy-rét mocsárrétjeit. Megérkeztek új otthonukba, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság nemrég átadott állattartó telepére az állatok.

 

A gyepterületek csökkenésének megállítása és természeti állapotuk javítása érdekében országos összefogással indította el 14 projektpartner a Pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával elnevezésű pályázatot.

A projekt keretében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság több más tevékenység mellett a kölkedi Nagy-rét hagyományos ártéri gyepgazdálkodásának újjáélesztését tűzte ki célul. A mintegy 100 hektár kiterjedésű ártéri mocsárrétet valaha legeltetéssel hasznosították. A program keretében felépített állattartó telep lehetővé teszi, hogy folytatódhasson az állattartás a kiemelkedő természeti értéket képviselő területen.

A Nagy-rét az Alsó-Duna-völgy hullámterén helyezkedik el, országos és európai természetvédelmi oltalom alatt áll, része a Duna-Dráva Nemzeti Parknak, a Béda-Karapancsa Natura 2000 területnek és a Mura-Dráva-Duna Bioszférarezervátumnak is.

Számos természeti értéknek nyújt élőhelyet. Védett növényfajai a réti iszalag, a szibériai nőszirom, a mocsári aggófű. A kisebb-nagyobb mélyedések, állandó vagy időszakos vízállásos területek a védett kétéltűfajok (pl. vöröshasú unka) számára ideális szaporodóhelyet biztosítanak, emellett táplálkozóterületként szolgálnak számos madárfajnak (pl. fekete gólya, nagykócsag). A terület emellett sok védett ízeltlábú faj élőhelyéül is szolgál, szép állománya él itt többek között a közösségi jelentőségű nagy tűzlepkének.

A gyepterületek döntő többsége a Dunántúlon másodlagos élőhely. Többségük az állattartás miatt, emberi tevékenység révén jött létre, és az évszázados kezelés során alakult ki mai értékes élőviláguk. Folyamatos kezelés hiányában a gyepek többsége cserjésedni kezd majd beerdősül, ezért megőrzésük érdekében fontos a folyamatos kezelés biztosítása.

A mocsárrétek esetében a természeti értékek megőrzését legjobban szolgáló kezelési mód a marhákkal történő extenzív legeltetés. A pályázat keretében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnak lehetősége nyílt földterületet vásárolni és azon egy állattartó telepet felépíteni, amely a gulya téli szálláshelyéül szolgál és alkalmas a takarmánytárolásra és egyéb, a gazdálkodáshoz kapcsolódó feladatok ellátására is. Nemrégiben érkeztek meg Drávaszentesről a szürkemarhák, amelyekkel meg lehet kezdeni a gyepkezelési célú legeltetést. A szürkemarha őshonos magyar fajtánk, így a területkezelés mellett a fajtamegőrzést is segíti az újonnan létesített állattartó telep.

 

Forrás: DDNP