Megelégelték a szúnyoghelyzetet, az önkormányzat nem vár tovább a katasztrófavédőkre

2019. június 12. szerda 13:12

Megelégelték a szúnyoghelyzetet, az önkormányzat nem vár tovább a katasztrófavédőkre

Óránként csöng a telefon a városházán,  mikor lesz szúnyogirtás, mert a helyzet egyre elviselhetetlenebb. Szekó József, Mohács polgármestere szerdán közölte, a Katasztrófavédelem - az ő feladatuk a védekezés irányítása - csak hétfőre tervezi a gyérítést, az önkormányzat azonban nem vár addig, s már csütörtökön beveti saját eszközeit a vérszívók ellen.

 

 

 

A Dunán levonult árhullám sajnos igen nagy területen hozott létre az elmúlt napokban, hetekben a csípőszúnyogok számára ideális élőhelyeket.

Ennek következményeit a mohácsiak nap mint nap tapasztalják, az esti órákban egyre elviselhetetlenebb méreteket ölt a szúnyoginvázió. 

A városházára nagyon sok panaszos telefon érkezik ezzel kapcsolatosan. 

- Jogosak a felvetések, de azt tudni kell, a törvény értelmében e védekezést évek óta a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) irányítja - fogalmazott Szekó József (képünkön), Mohács polgármestere. Hozzátette, korábban sürgették, majd szerdán délelőtt levélben kértek intézkedést az OKF-től, tekintettel arra, hogy a kellemetlen rovarok egyre nagyobb számban keserítik meg az itt élő emberek és állatok életét, mindennapjait. 


- Az önkormányzat jelen esetben annyit tehet, hogy saját eszközeivel, vagyis egyik szállítójárműve platójára rögzített, szúnyogirtó melegködöt kibocsátó készülékével maga is gyéríteni igyekszik a szúnyogok kifejlett egyedeit, ennek hatékonysága azonban csak a vegyszeres, légi irtással együtt lenne megfelelő - mondta Szekó József.

- Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központnak a Mohácsi Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek adott tájékoztatása szerint várhatóan június 17-én, hétfőn végeznek Mohácson légi és földi szúnyoggyérítést.

Addig nem várunk, és csütörtökön megkezdjük saját eszközeinkkel a szúnyogok ritkítását, de ettől sajnos csak lokális és rövid ideig tartó eredményre lehet számítani. Ennek ellenére az önkormányzat jelen körülmények között annyit tehet, és tesz is, hogy folyamatosan, több napon át gondoskodik földi, melegködös gyérítésről.

EQM