Megdőlhet a valaha mért legkisebb vízállás a Dunán Mohácsnál, tovább apad a folyó

2018. október 16. kedd 12:06

Megdőlhet a valaha mért legkisebb vízállás a Dunán Mohácsnál, tovább apad a folyó

Az előrejelzés szerint csütörtökön 61 centiméteres lesz a Duna vízállása Mohácsnál, két centiméterrel alacsonyabb a valaha mért legkisebb víznél. A kompon továbbra is érvényben van a súlykorlátozás. 

 

Budapestnél kedden 71 éves rekord dőlt meg, 49 centiméter volt a vízállás. Ez két centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Kedden a nap első felében a Budapest alatti szakaszon is több helyen megdőlt a valaha mért legkisebb vízszintként rögzített rekord, így Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban is.


Minden bizonnyal Mohácsnál is hasonlóra kell számítani. Az előrejelzés szerint csütörtökön már csak 61 centis lesz a víz a városnál,ami szintén alacsonyabb a valaha mért legkisebbnél. A következő napokban az apadás ráadásul folytatódik.

Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet.

A mohácsi kompon a péntek hajnaltól elrendelt korlátozás továbbra is érvényben van, szünetel a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek szállítása.

Az érintettek Mohácshoz legközelebb Baján, illetve Kiskőszegen tudnak átkelni a folyón.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)