Még két nap, és megszűnik az ellenőrzés a horvát-magyar határon - A kerítést is elbontják

2022. december 30. péntek 10:25

Még két nap, és megszűnik az ellenőrzés a horvát-magyar határon - A kerítést is elbontják

Azt követően, hogy jóváhagyták Horvátország  csatlakozását a schengeni övezethez, megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország közös határszakaszán január elsejétől. A határ szabad átjárhatóságát jelenleg megakadályozó határkerítést is elbonthatják.

 


Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy déli szomszédunk határán az ott most még működő határátkelőhelyek - például Udvaron, Drávaszabolcson - megszűnnek, nem állítják majd meg az autósokat, kamionosokat, a gyalogszerrel vagy kerékpárral érkezőket.

A hatóságok azonban továbbra is ellenőrizhetik a belső határokon vagy annak közelében a határátlépőket abban az esetben, ha rendőrségi információk vagy tapasztalatok megkövetelik ezt.

A határok szabad átjárhatóságának biztosítása egyben azonban azt is jelenti, hogy ott sem lehet majd akadályt gördíteni az átkelés elé, ahol eddig nem működött ellenőrzési pont, magyarán a zöldhatáron is elvileg bárki bármikor átsétálhat egyik országból a másikba és vissza.

Magyarország és Horvátország között ezt jelenleg megakadályozza a műszaki határzár, ami Baranyában 41 kilométer hosszan védi 2015 októbere óta a migránsok érkezésétől hazánkat.

Horvátország schengeni övezethez való csatlakozása azonban azt jelenti, hogy a kerítést el kell bontani, s más módszerekkel - többek között mélységi ellenőrzéssel - kell majd megakadályozni a nem jogoz arra nem jogosultak belépését.

A kerítés elbontásának konkrét időpontjáról még nincs hivatalos információ, az Országos Rendőr-főkapitányság ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy "az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat – ami részben időjárás függvénye is – ütemezetten megkezdjük”.

Képünkön (archív):Baranyában 2015. október 26-án kerültek helyükre helyükre a határzár utolsó elemei.

 

M. B. - Fotó: MTI/Varga György (archív)