Maszkot öltött apraja-nagyja - Mohácson már javában zajlik a télűzés

2024. február 08. csütörtök 15:58

Maszkot öltött apraja-nagyja - Mohácson már javában zajlik a télűzés

Hagyományosan az óvodások és iskolások műsorával kezdődött meg a busójárás csütörtökön, kisfarsang napján. A főtéren zajló programok már csütörtökön is nagyon sok érdeklődőt vonzottak.

 

 

Az elmúlt esztendőkben vált szokássá, hogy a Maszkot ölt apraja-nagyja elnevezésű farsangi készülődés nyitja a busójárást, ezúttal sem másképp. Így volt ez idén is, a  mohácsi óvodásoké és iskolásoké volt a főszerep a busójárás első napján, kisfarsang délelőttjén.

 

A zenés-táncos, hagyományőrző rendezvénynek ezúttal is az Ifjúsági Centrum adott otthont, ahol a hónapok óta erre a szereplésre készülő gyerekek mellett önkormányzati képviselők, intézményvezetők, szülők, nagyszülők vettek részt.


- Gyönyörűen sokszínű kultúrája, élő hagyománya miatt Mohács sajátosan jó helyzetben lévő település - hangoztatta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára a busójárás csütörtöki nyitórendezvényén. 

- A Kárpát-medencében élő népek kiemelkedők abban a tekintetben, hogy számukra a gyermekek különösen fontosak. A tény, hogy a gyerekeknek lehet saját mulatságuk, többszáz éves hagyomány a térségben - tette hozzá arra utalva, hogy a busójárás első napja elsősorban a gyerekek farsangolásáról, ünnepléséről szól Mohácson.

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere kiemelte, a mohácsi farsangi időszak, a busójárás a jövő generációjára való építkezés jegyében indul a gyerekek ünneplésével, így a csütörtöki programokon a legkisebbek is átérezhetik a farsangi hangulatot.

Rámutatott: bár a busójárás a város legnagyobb turisztikai attrakciója, a helyieknek mást, egyfajta életérzést jelent.

- Mindezt jól mutatja, hogy a 18 ezer lakosú városban 2500 maskarás és 71 busócsoport vonul majd fel a következő hat napban.

Kora délután gyermek néptánccsoportok és busócsoportok bemutatóival, farsangi felvonulással folytatódtak a programok.

 

A gyönyörű, napsütéses időben már az első nap eseményeire is nagyon sokan voltak kíváncsiak, több ezren fordultak meg a város főterén.

A napot tárlatok és táncházak is színesítik, a Széchenyi téren busójárási eszközöket mutatnak be, és Népek találkozása a mohácsi Dunánál címmel megnyílik a Kanizsai Dorottya Múzeum megújult állandó tárlata is. 

A további rendezvények teljes sora napról napra nyomon követhető a Mohácsi Újság.hu-n.

 


 

EQM - Fotó: MTI/Sóki Tamás