Mások álmát álmodja, és a királynők ruháit (is) varrja Bélavári Zita, mohácsi divattervező

2016. július 31. vasárnap 07:21

Mások álmát álmodja, és a királynők ruháit (is) varrja Bélavári Zita, mohácsi divattervező

A rendkívül szerény, mindig mosolygós Bélavári Zita neve egyre többeknek ismerős: már nem csak Mohácson és a megyében, hanem az egész országban váltja valóra számos nő álmait és varázsolja ruháival csodálatossá az esküvőjük napját. Sőt, a szépségkirálynők öltözékei is az ő szalonjából kerülnek ki. 

- A legnagyobb örömömet az általános iskolában a rajzolásban leltem, kiváló tanáraim segítettek, biztattak és támogattak - mesélt Bélavári Zita a kezdetekről.

- Határozott elképzelésem volt, hogy hol és mit szeretnék tanulni, de azt is tudtam, hogy nehéz dolgom lesz, ugyanis a Moholy Nagy Művészeti Egyetem öltözéktervező szakára nagyon nehéz bejutni, ám az érettségi utáni, intenzív előkészítő képzést követően, 1998-ban sikerült. Boldog voltam, hogy bekerültem arra az egyetemre, ahol a divattervezést a legmagasabb színvonalon lehet tanulni Magyarországon.

- Öt év alatt rengeteget tanultam, elismert művésztanárok segítségével megismerhettem ennek a "szakmának" a sokszínűségét. 2003-ban végeztem öltözéktervező iparművészként, majd tervezőként dolgoztam különböző hazai ruházati cégeknél, de hamar egyértelművé vált számomra, hogy tervezői fantáziámat az egyedi ruhatervezésben, méretre készítésben tudom a legjobban megvalósítani.

Bélavári Zita 2009-ben, Mohácson nyitotta meg szalonját, ahol Bélavári Zita Couture márkanév alatt fő profilja az esküvői ruhák tervezése-kivitelezése, de évről-évre önálló alkalmi ruhakollekcióval is készül.

- A szalonban lévő menyasszonyi ruhák többségükben kizárólag bérelhetőek. Lehetőség van a kollekciók darabjainak méretre készítésére, valamint ezen modellektől független, egyedi elképzelések, tervezői ötletek alapján történő egyedi ruhák készítésére is. 
Mindenből csak egy darab készül, így korlátozott a méretválasztékunk. Ruháink 34-36-38-as méretűek, de néhány 40-42-44-es méretre megfelelő ruha is található szalonunkban. Az öltözékek tervezésekor a fazonok és formák megalkotásához a megérzésemre, saját intuícióimra hallgatok. Úgy gondolom, ez a feladata egy tervezőnek. Bármikor, és bármiből képes vagyok ruhát tervezni, ez az, amit szeretek. Álmodni, inspirálódni, papírra vetni és megvalósítani.

2012 hozta meg az igazi áttörést

- Konkoly Ágnes (Miss Universe Hungary 2012) egy pályázatot hirdetett magyar, fiatal divattervezőknek, hogy álmodják meg számára a világversenyen viselendő nemzeti ruháját. Nagyon tetszett a feladat, mindig szerettem az ilyen tervezési folyamatot, hiszen számtalan gyönyörű magyar viselet van, mely inspirációként szolgálhat. A pályázatra készített ruhaterveket a bujáki népviselet öltözködési formái, azon belül is a menyasszonyi viselet ihlette. Egy szakmai zsűri, Konkoly Ágnes, és egy Facebook-szavazás alapján, az általam tervezett, bujáki ihletésű nemzeti ruha nyerte el az első helyet, és szerepelhetett Las Vegasban, a Miss Universe színpadán. Ezt a ruhát Áginak terveztem, amikor rajzoltam, az ő személye volt a szemem előtt, és az, ami eszembe jutott róla: tisztaság, természetes szépség, báj, nőiesség. Nem csupán csak a téma ihletett meg, hanem Ági személye is. Ő, és ez a ruha úgy tűnik, egy olyan egységet alkotott, ami tetszett az embereknek.

2013-ban újabb feladatok vártak a mohácsi divattervezőre

Megtiszteltetés volt számomra, hogy Ági ruhájának sikere után, a 2013-as év szépségkirálynő választásának első három helyezettjének további versenyéhez felkértek a nemzeti viseletük elkészítésére. Rákosi Annamária, mint Miss World Hungary Indonéziában, szeptemberben, Kárpáti Rebeka, mint Miss Universe Hungary októberben, Moszkvában, Tímár Brigitta, mint Miss Intercontinental Hungary Egyiptomban, novemberben lépett zsűri elé abban a ruhában is, amit én álmodtam meg. Rákosi Annamária nemzeti ruhája ráadásul kilencedik lett a nemzeti ruhák versenyén. 

Névjegy

Bélavári Zita 1979-ben született Mohácson. Lánycsókon nőtt fel, ott végezte el az általános iskolát, ahol tanárai a festés, rajzolás terén nagyon tehetségesnek találták. A pécsi Művészeti Szakközépiskola textil szakán ismerkedett meg a divatillusztrációval, divatrajzzal, majd a Moholy Nagy Művészeti Egyetem öltözéktervező szakán szerzett diplomát. 

"Mindig vannak olyan mondatok, amelyek nem a megrendelőnek, hanem nekem fontosak"

- Évente két esküvői, valamint egy alkalmi kollekcióval készülök, ami kollekciókként 12-18 ruhát jelent, tehát több, mint 40 darabot. 

- A ruhatervezés nagyon sokrétű folyamat. Folyamatosan vibrálok. Ha elmegyek kirándulni, és gyönyörű helyeken sétálok, vagy csak ránézek egy épületre, akkor egy-egy részletét továbbgondolva, máris formákban gondolkodom. De van úgy, hogy egy anyag indítja be azt a folyamatot. Mielőtt valaki terveztet egy ruhát, leülünk beszélgetni. Természetesen amikor találkozunk megnézem, milyen alkat. Elmondja nekem, hogy mire vágyik, milyen színeket szeret, mi az, amit nem szeret viselni, és melyek azok a ruhák, amik a kollekciómban tetszettek neki. Beszélgetünk színekről, anyagokról, ruhákat próbálgatunk, ismerkedünk. Jegyzetelek, felírom magamnak az első benyomásokat. Mindig vannak olyan mondatok, amelyek neki nem is fontosak, nekem viszont nagyon. Amikor hazamegyek és rajzolni kezdek, akkor ezeket az információkat is használom.

- Izgalmas, számomra inspiráló játék ez, de természetesen, nem egyedül veszek részt ebben a játékban. Varrodánkban három, nagyon kedves, profi varrónő munkatársammal dolgozom, akikkel közösen megvalósítjuk az álmaimat. Mellettük nagy segítségünkre van vállalkozásunk egyetlen férfi tagja, a férjem, akivel együtt terveztünk-szerveztünk mindent, úgy érzem, ez kettőnk „gyermeke". Rengeteg segítséget, támogatást kapok tőle és a családomtól, igazán szerencsésnek mondhatom magam, hogy ők állnak mögöttem.

Esze ágában sincs a fővárosba költözni

-A diákéveimben nagyon szerettem Budapesten élni. Szerettem az iskolámat, a vele járó izgalmas feladatokat, az ottani kollégista életet. Viszont amikor az ember már családot szeretne, és tovább akar lépni, már más érdekek mozgatják. Nem bírtam beállni ebbe a rohanó világba. Talán nem való nekem a nagyvárosi lét. Az én lelkemhez közelebb áll a mostani életem. Én itt szeretnék tenni valamit, itt mindenem megvan, amire csak szükségem van. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egyszer nem lesz egy hely Budapesten, ahol találkozhatnak a ruháimmal. Mindig vannak új ötletek, célok, lehetőségek, álmok. Most is, és jó úton haladok, hogy meg is valósítsam őket. 

Idén zsűritagként is képviselte Mohácsot a Magyarország Szépe versenyen

- Még az év elején felkeresett a Magyarország Szépe Kft. ügyvezető igazgatója, Sarka Kata, hogy nagyon örülne, ha az idei versenyre én tervezném a lányoknak a nemzeti, illetve az estélyi ruhákat. 2013 óta ismerjük egymást, akkor találkozott először a munkáimmal. A bujáki kollekció "megszületése" után, több alkalommal is viselték a szépségkirálynő jelöltek ezeket a darabokat, Kata is több alkalommal bízta rám saját ruháinak tervezését.

- Természetesen örömmel mondtam igent a feladatra, ugyanis számtalan ötletem volt, éreztem, hogy ezekben a ruhákban kiteljesedhetem. Mindig gyönyörködöm a magyar népviseletekben, a rengeteg apró részletben, az ötletes megoldásokban. Hatalmas inspirációs forrás egy ilyen ruha, izgalmas feladat a mai trendek és a régi sziluettek ízléses találkozása. A tervezéskor a legfőbb célom az volt, hogy ezek a különböző sziluettű ruhák, a sok-sok apró részlettel, ötlettel végül tökéletes egységben mutatkozzanak meg a színpadon.

Az estélyi ruháknál is szabad kezet kaptam, itt a legfőbb inspirációt az anyagok adták. Csodaszép csipkékre bukkantam, melyeket selymekkel, tüllökkel ötvöztem. A lányok szépségét, nőiességét, kecsességét próbáltam hangsúlyozni, ezeknek a nemes anyagoknak a találkozásával.

A produkció hivatalos tervezője lehettem ebben az évben, ami amellett, hogy hatalmas megtiszteltetés, rendkívül izgalmas, és új feladatokkal teli kihívás volt.
Zsűritagként az én véleményem is számított a végső 15 lány, majd az élő műsorban, Magyarország Szépének kiválasztásában. Fantasztikus élmény volt, szívmelengető érzés, ahogy a ruhák a lányokon megteltek szépséggel, bájjal, nőiességgel.

Második gyermekét várja.

- A legjobban a családommal, és a barátaimmal szeretek lenni. Ami a legjobban kikapcsol, és feltölt, az a kisfiammal töltött idő. Rengeteget kapok, tanulok Tőle. Most pedig bővül kis családunk, hamarosan megérkezik második kisfiúnk, akinek érkezésével lesz igazán teljes az életünk.

Képünkön: Bélavári Zita munka közben. 

Erdélyi Bianka - Fotó: Dittrich Éva