Maratoni hétvégéjük volt a baranyai tűzoltóknak

2019. március 05. kedd 08:40

Maratoni hétvégéjük volt a baranyai tűzoltóknak

A hétvége folyamán összesen huszonhárom esetben vonultak a megye tűzoltói. Tizenhét alkalommal tűzesethez riasztották őket, kettő esetben műszaki mentést igénylő káreseményhez vonultak, míg kettő bejelentés téves volt. A hétvégi bejelentések közül egy szándékosan megtévesztőnek minősült, míg egyhez nem kellett vonulni. 

 

 

Tűzesetek:

2019. 03. 01.

 

Pécsen egy parkolóban, fakerítéssel elkerített, műanyag szelektív hulladékgyűjtő konténerek égtek, a tűz a fakerítésre is átterjedt. A pécsi hivatásos tűzoltók egy sugárral eloltották a tüzet. Az eset során két konténer teljesen elolvadt, további egy súlyosan károsodott. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Ellend külterületén, két helyszínen száraz nád és magas fű égett. A komlói hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és egy sugárral oltották el a tüzet. Az eset során kár nem keletkezett, a terület egy hektáron égett le.

Old külterületén egy hektár nádas, sás égett. A siklósi és pécsi hivatásos tűzoltók lapáttal oltották el a tüzet.

Kárász és Magyaregregy között, külterületen elhanyagolt, gazos, régi szőlő, illetve akácos alja égett. A tűzoltók a tüzet kéziszerszámok, puttonyfecskendő használatával megfékezték, a továbbterjedést megakadályozták. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Cserdi-Szőlőhegyen, fél hektár területen száraz fű, gaz égett. A sellyei, szigetvári hivatásos, és a szentlőrinci önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal és sugárral oltották el a tüzet.

Pécsen egy utca szélén lévő bokor alja égett, amit a tűzoltók egy sugárral eloltottak.

 

2019. 03. 02.

Pécsen egy zártkertben, az ott tartózkodó személy szemetet és gallyakat égetett. A tűz átterjedt a mellette található gyümölcsösbe is. Az egység egy gyorsbeavatkozó segítségével a tüzet eloltotta. A tűz nem veszélyeztette a többi ingatlant, személyi sérülés nem történt.

Szederkényben egy családi ház verandáján elhelyezett mozgásérzékelős lámpa kigyulladt. Az egység kiérkezéséig a tulajdonos eloltotta tüzet, és áramtalanította a házat. A tűzoltók átvizsgálták a helyszínt. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Cserkút külterületén egy egyszintes hétvégi lakóház kazánhelyiségében keletkezett tűz. A pécsi hivatásos tűzoltók két sugárral eloltották a tüzet. Az épület villamos hálózata, fűtésrendszere sérült, ezért a tulajdonos rokonokhoz költözött. Az esettel kapcsolatban személyi sérülés nem történt, másban kár nem keletkezett.

 

2019. 03. 03.

Beremenden, a cementgyár hőcserélő tornyában található futószalagokban keletkezett tűz harminc méter magasságban. A helyszínen a két futószalag találkozásánál égett a futószalag gumilapja, valamint a rajta levő műanyagőrlemény. Az egység kiérkezéséig a tüzet a dolgozók eloltották. A tűzoltók a még izzó és füstölgő részeket egy sugárral visszahűtötték, a burkolatok megbontásával az esetleges további izzásokat felderítették és eloltották. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Majson a Matuzsa telepen másfél hektár területen zöldhulladék égetést végeztek. A tűzoltók felhívására az égetők a tüzet eloltották. A tűz más tulajdonában nem okozott kárt.

Nyugotszenterzsébet külterületén két hektár területen száraz fű, gaz égett, ami a területet szegélyező bozótos területre is átterjedt. A szigetvári tűzoltók a tüzet kéziszerszámmal és puttonyfecskendővel oltották el. A tűz során személyi sérülés és kár nem keletkezett.

Pécsen egy zártkerti ingatlanban összehordott, levágott faágakat égettek. A tűz továbbterjedt, annak ellenére, hogy a helyszínen rendelkezésre álltak a szabadtéri égetés feltételeinek megfelelő szerszámok, és oltóanyag. Az égetést végzők a tűz oltását kézi szerszámokkal megkezdték, de a tűzoltók kiérkezéséig körülbelül kétezer négyzetméteres, erősen elhanyagolt, száraz füves, gazos terület leégett. A tűz a közelben lévő melegvíz szállító vezetékeket veszélyeztette. A pécsi hivatásos tűzoltók egy gyorssugárral, illetve kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. A tűz következtében körülbelül kétezer-ötszáz négyzetméteres elhanyagolt, bokros, gazos terület égett le, kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Old külterületén egy hektár területen nádas, száraz fű, gaz égett, amit a siklósi tűzoltók egy sugárral és kéziszerszámokkal oltottak el. Kár nem keletkezett.

Márfa külterületén másfél hektár területen nádas égett a település közvetlen közelében. Az egység a tüzet egy sugárral oltotta el.

 

Forrás: Katasztrófavédelem