Már nem kifogásolható, hanem egyenesen egészségtelen a levegő Pécsett

2018. december 04. kedd 14:39

Már nem kifogásolható, hanem egyenesen egészségtelen a levegő Pécsett

Négy településen, köztük Pécsett is egészségtelen a levegő a magas szálló por koncentráció miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Intézet kedden.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb összesítése alapján Dunaújváros, Pécs, Szombathely és Várpalota levegőjét minősítették egészségtelennek.

Emellett kifogásolt a levegő minősége Budapesten, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Putnokon, Salgótarjánban, Sopronban, Székesfehérváron, Tökölön, Vácon és Veszprémben.ezt az egészségtelen szintet a levegőben a kisméretű részecskék koncentrációja (szálló por).


Az NNK javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebb korúak, valamint a gyermekek, kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítést kapott településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, illetve a gyermekeket óvjuk a megerőltető szabadtéri tevékenységtől - hangsúlyozta az OKI.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

MTI