Már a kivitelezőt keresik a Bóly és Ivándárda között vezető sztrádaszakasz megépítésére

2020. február 13. csütörtök 12:44

Már a kivitelezőt keresik a Bóly és Ivándárda között vezető sztrádaszakasz megépítésére

Az építkezés megkezdése előtti utolsó lépés is megtörtént az M6-os autópálya horvát határig való meghosszabbítása érdekében: kiírták a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárást. A Bóly és Ivándárda közötti húsz kilométeres szakasz építésére március 20-ig várják az ajánlatokat. 

 

 

Az érvényben lévő kormányhatározat szerint idén tavasszal meg kell kezdődnie M6-os autópálya építésének Bóly és Ivándárda között, s ez a jelek szerint így is fog történni.

A beruházást irányító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közzétette a szakasza kivitelezésére vonatkozó ajánlati felhívását, ami az utolsó lépés az építkezés megkezdése előtt.

A jelentkezők március 20-ig adhatják be ajánlatukat.

Az M6-M60-as csomóponttól az országhatárig futó szakasz 2×2 sávos gyorsforgalmi lesz, fizikai elválasztással. A Bóly és Ivándárda közötti rész hossza mintegy 20 kilométer.

Az autópálya három külön szintű csomóponttal, Nagynyárádnál egy komplex pihenőhellyel, két híddal épül meg. A terv - a balliberális sajtó korábbi állításaival szemben - továbbra is tartalmazza a villányi csomópont megvalósítását is.

Az egyik híd igen látványosnak ígérkezik, mivel egy vasútvonalat kell átívelnie, a tervek szerint 67 méter hosszban.

A beruházás részeként Ivándárdánál egy ellenőrzőhely is épül két hídmérleggel, két tengelyterhelés-mérővel, valamint két tengelysúlymérő épülettel és parkolókkal.

Az 57-es főút és az 56113-as mellékút kereszteződésénél üzemmérnökségi telepet alakítanak ki, a létesítményben többek közt irodaépület, hídmérleg, üzemanyagtöltő-állomás is helyet kap.

Noha egy rövid szakaszról van szó, a jelentősége mégis nagy, mivel általa megszűnik a Baranyát átszelő autópálya zsákutca jellege, lényegében új kijáratot kap az ország Horvátország, s vele az Adria fele.

M. B.