Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott Dr. Szabóné Dr. Benyeda Zsófia, a Prophyl Kft. ügyvezetője

2023. március 18. szombat 10:31

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott Dr. Szabóné Dr. Benyeda Zsófia, a Prophyl Kft. ügyvezetője

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta Dr. Szabóné Dr. Benyeda Zsófia állatorvos, a Prophyl Kft. ügyvezető igazgatója részére, a magyar állategészségügy fejlesztését támogató magas színvonalú és eredményes tudományos tevékenysége elismeréseként. 

 

A kitüntetést Nagy István agrárminiszter adta át az 1848. március 15. alkalmából rendezett ünnepségen a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. 


A tárcavezető köszöntötte az agrárium területén kiemelkedő teljesítményt nyújtókat, és hangsúlyozta, hogy a siker kovásza az agráriumban az ágazati szereplők közötti összefogás. Az egység jelenik meg a kitüntettek körében: bárhonnan érkezzenek, bármilyen szakterületen dolgozzanak, munkásságuk egy irányba mutat, ami az Agrárminisztériumhoz tartozó ágazatok, szakterületek erősítése, felemelése.

Nehéz időkben különösképpen szükség van olyanokra, akik a próbatételek közepette is példát mutatnak azzal, hogy igyekeznek a legjobbat kihozni magukból és a rájuk bízott javakból - emlékeztetett Nagy István az AM közleménye szerint.

Kiemelte, az elmúlt időszakban a mezőgazdaság több súlyos kihívással szembesült. Ugyanakkor a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv támogatási időszakában annyi forrás áll a mezőgazdaság és az élelmiszeripar rendelkezésére, hogy a történelmi léptékű nehézségek mellett a lehetőségek is történelmiek. Mindenki érzi, hogy történelmi a felelősségünk is, mutatott rá Nagy István.

Hozzátette, a termelő és önellátó mezőgazdaság mellé feltámasztják a korábbi évtizedekben a privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart. A cél egy olyan élelmiszeripar, amely a világpiacon is megállja a helyét, és amelynek révén a magyar emberek jó szívvel választhatnak hazait a külföldről ránk zúdított élelmiszer helyett.

Az 1991-ben alapított mohácsi Prophyl Kft. Európában piacvezető az összes, jelenleg ismert baromfi betegségtől mentes, úgynevezett SPF-tojás előállításában.

A cég vezetését az alapítóktól - Dr. Benyeda János és felesége, Éva - 2017-ben lányuk, dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia vette át, két évig egy külsős cégvezető mellett, 2018. decemberétől önállóan dolgozva.

A mohácsi vállalkozás történetének egyik újabb mérföldköve 2021 volt, amikor is olyan kutatás-fejlesztési projektbe fogtak, amellyel a Covid-19-vírussal szemben hatékony ellenanyagot fejlesztenek ki tojássárgája felhasználásával.

A vállalat oltó- és ellenanyaggyártó kapacitását 420 millió forintból bővítette, a fejlesztéshez a kormány 330 millió forinttal járult hozzá.

A cég saját Facebook-oldalán mindehhez kapcsolódóan akkor azt írta, a 2020-ban megnyílt Egészségipari Támogatási Program lehetőséget adott számunkra arra, hogy részben pályázati támogatásból egy humán vakcinák előállítására is alkalmas tisztatéri gyártóegységet alakítsanak ki.

A gyártóüzemben - a szükséges minősítéseket követően - regisztrált és fejlesztés alatt álló vakcinák hatóanyagait, vagy kiindulási anyagait állítják elő.

A fejlesztés lehetővé teszi, hogy hozzájáruljunk a hazai oltóanyaggyártás kapacitásának növekedéséhez.

M. B. - Fotó: Agrárminisztérium