Ligeti György zenei univerzuma kel életre a Kodály Központban

2023. május 28. vasárnap 12:18

Ligeti György zenei univerzuma kel életre a Kodály Központban

Ligeti, a magyar lángelme címmel ad koncertet a Pannon Filharmonikusok az idén 100 éve született Ligeti György előtt tisztelegve a magyar klasszikus zene napján, május 30-án a Kodály Központba - olvasható a zenekar közleményében. 


Az est karmestere és moderátora a kortárs zenei szakértő, a bécsi Közép-Európai Kamarazenekar zeneigazgatója, Ajtony Csaba. A koncerten a zeneszerző emblematikus alkotásai mellett más szerzők hozzá kapcsolható kompozícióinak nagyzenekari átiratai is megismerhetők, így nem pusztán keresztmetszet hallható az életműből, hanem a teljes Ligeti-univerzum beutazható. Az előadáson elhangzó, eredetileg Pécsett bemutatott Hegedűverseny végleges változatából Kelemen Barnabás hegedűművész és a Pannon Filharmonikusok egy több éves együttműködés nyitányaként a Hunnia Records megrendelésére lemezfelvételt készít.

Többszörösen is ünnepi lesz a Pannon Filharmonikusok május 30-i hangversenye, hiszen a dátum Kocsis Zoltán születésnapjához kötődően 2021 óta egyben a magyar klasszikus zene napja, amelyre a zenekarok magyar zeneszerzők műveit bemutató koncertre készülnek. A PFZ a kortárs zene reflektív, összművészeti és társadalmi szerepét kívánja erősíteni azzal is, hogy időről-időre olyan magyar zeneművek megszületését támogatja, mint Eötvös Péter Szirének éneke, a Gyöngyösi Levente - Visky András szerzőpáros Lenni vagy nem című darabjának bemutatója vagy Balogh Máté Bertók László verseire komponált alkotása.

Az idei jeles napon adott koncert középpontjában a háború utáni zeneszerző nemzedék egyik legjelentősebb alakja, a 100 éve született Ligeti György művészete áll. A Pannon Filharmonikusok műsor-összeállításában a szerző művei mellett más zeneszerzők olyan alkotásai is helyet kaptak, amelyek szerkesztési módjuk révén kapcsolódnak Ligeti kompozícióihoz. Az est karmestere a bécsi Közép-Európai Kamarazenekar, a MIKAMO zeneigazgatója, Ajtony Csaba. Ajtony hangszerelőként és szakavatott tolmácsként is jelen lesz az előadáson: két mű nagyzenekari hangszerelését a PFZ felkérésére készítette, a művek között pedig a befogadást támogató ismeretekkel segíti a közönséget.

A koncertet a korai polifónia meghatározó képviselője, Ockeghem Deo gratias című, 36 különböző énekszólamra komponált műve nyitja, amely Ajtony Csaba zenekari átiratában lesz hallható. A darab egyike a reneszánsz többszólamúság legszebb példáinak, amely fontos ihletője volt Ligetinek. Ebből inspirálódva alkotta meg az általa mikropolifóniának nevezett zenei szerkesztésmódot, ahol a hangzásban a változások apró, kicsi lépésekből állnak, és olyanok, mintha a világűrt, a világegyetemet, annak távolságait, folyamatos változásait, de meglévő állandóságát is egyszerre adnák vissza. Ligeti szavaival: „amit hallunk, az egyfajta szövevény, valami nagyon-nagyon sűrű pókháló", ami rögtön megfigyelhető is lesz a koncert második darabjában, a Lontanóban.

A reneszánsz inspirációs forrás mellől Ligeti kortárs ihletője, az általa a század egyik legjelentősebb zeneszerzőjének tartott, a matematikai szépséget a zenével és humorral ötvöző Conlon Nancarrow gépzongoraetűd-sorozatából az 5. számú darab hangzik el, ezúttal szintén Ajtony Csaba zenekari hangszerelésében. Nancarrow híres volt arról, hogy míg koncertjein preparált Bösendorfer zongorája játszott előadó nélkül a színpadon, ő a nézőtéren ülve figyelte közönségét, a Pannon Filharmonikusok estjének érdekessége viszont éppen az lesz, hogy a technikai korlátok nélküli, bármilyen bonyolult ritmusok és gyors tempók lejátszására képes gépzongorára írt darabot emberi kezek fogják előadni.

A kései Ligeti-művek közül a Hegedűversenyt tűzte műsorára a PFZ, amelynek első, háromtételes változatát éppen Pécsett mutatták be először Magyarországon. A versenyművet ezúttal már végleges verziójában hallhatjuk Kelemen Barnabás szólójátékával, akinek húszéves kora óta él kezében a mű, melyet elsőként játszhatott el hazai színpadon. Kelemen Barnabással a PFZ szorosabbra fűzi a szakmai együttműködését: a Ligeti Hegedűverseny előadásáról lemezfelvétel is készül a Hunnia Records kiadásával, és a PFZ nyáron egy exkluzív esten játszik négy kiváló szólista partnereként négy versenymű előadásában a budapesti Fesztivál Akadémián.

A május 30-i esten a versenyműben feltűnő tradicionális dallamok vonalán tovább haladva végül a Ligeti-művek egy sokat játszott, a szerző korai korszakában komponált darabjával ér véget a műsor: az estet 50-es évek elején született Concert Românesc zárja, amelynek megírásához Ligeti az általa jól ismert román népdalokból és a falusi zenekarok gyakran disszonanciákkal teli zenéjéből merített.

A gazdag pécsi zenei életben is igazán ritka kincsként tűnik fel ez a rendkívül precízen összeállított, a muzsikusok számára is szép kihívásokkal teli, remek vendégművészekkel színpadra állított hangverseny.

Jegyek 2490 forintos áron kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában és a Jegymesteren.

2023. május 30., kedd 19.00
Kodály Központ
Ligeti, a magyar lángelme
A magyar klasszikus zene napja

Johannes Ockeghem - Ajtony Csaba: Deo gratias
Ligeti György: Lontano
Conlon Nancarrow - Ajtony Csaba: Etűdök gépzongorára 5.
Ligeti György: Hegedűverseny
Ligeti György: Concert Românesc

Kelemen Barnabás - hegedű
Vezényel: Ajtony Csaba

EQM - PFZ