Lenyúlta volna az önkormányzatnak szánt örökséget a falu jegyzője

2020. november 02. hétfő 12:25

Lenyúlta volna az önkormányzatnak szánt örökséget a falu jegyzője

Nagyobb kárt okozó csalás miatt áll bíróság elé csütörtökön egy vádlott, aki egy Baranya megyei nagyközség jegyzőjeként - a vádirat szerint -  az önkormányzat számára felajánlott örökséget saját kezére játszott volna át. 

 

 

 

A bíróság közlése szerint a vádlott 2018-ban egy nagyközség jegyzőjeként
dolgozott. Egy községi lakos 2018. nyarán felkereste az önkormányzati hivatalban, hogy özvegy, hozzátartozóival nem tartja a kapcsolatot, halála esetén ingó és ingatlan vagyonát a község önkormányzatára kívánja hagyni.

Ennek fejében kérte, hogy amennyiben egészségi állapota megromlik, ellátását, ápolását az önkormányzat a helyi szociális otthonban történő elhelyezését biztosítsa.

A sértett azért fordult a vádlotthoz, mert tudta, hogy egyetemi jogi diplomával rendelkezik, így szakszerű tanácsot tud adni neki szándékával kapcsolatban, továbbá hivatalos személy, aki az önkormányzat érdekében jár el.


A sértett felvetette, hogy célszerű lenne szándékát közjegyzői okiratba foglalt végrendeletben rögzíteni, azonban a vádlott közölte a sértettel, hogy ez szükségtelen, a végrendeletet ugyanis a vádlott is el tudja készíteni.


Ennek megfelelően a vádlott 2018.szeptemberében egy „végrendelet" elnevezésű okiratot készített, azonban a sértett kifejezett akarata ellenére nem az önkormányzatot, hanem - annak érdekében, hogy a sértett ingó és ingatlan vagyonát megszerezze - saját magát tüntette fel örökösként.


A vádlott a sértett tévedésbe ejtésével a sértettnek megkísérelt kárt okozni, de azt nem tudta befejezni, a veszélyeztetett érték 4.500.000 forint volt.


A 2018. szeptember 28-án a sértett, a vádlott által készített „végrendelet" aláírásakor tájékoztatta a vádlottat, hogy további 5.000.000 forint megtakarítással rendelkezik, melyet szintén a községi önkormányzatra kíván hagyni, azzal, hogy azt az önkormányzat a gondozási központ támogatására, és felújításra fordítson.

A vádlott azt tanácsolta a sértettnek, hogy vegye fel a megtakarításait a bankból, azonban a sértett ahhoz a lekötés végén, 2019 áprilisában férhetett hozzá.

2019. április 8-án a vádlott egy „járadéki szerződés" megnevezésű okiratot készített el, melynek jogosultja a sértett, míg kötelezettje a sértettel folytatott szóbeli megbeszéléssel ellentétben, a sértett kifejezett akarata ellenére - a vádlott lett annak érdekében, hogy a sértett megtakarítását megszerezze, a sértettet tévedésbe ejtve. Ezt követően a vádlott és a sértett egy találkozót beszélt meg a sértett otthonában, ahol a sértett a vádlott részére 5.000.000 forint készpénzt átadta.

A vádlottnak a készpénz átvételekor nem állt szándékában az összeget az önkormányzat részére befizetni.

A vádlott a készpénzt euróra váltotta és azt az önkormányzat páncélszekrényében helyezte el, majd 2019. augusztusában ismét magához vette és a saját maga által vásárolt széfben rejtette el.


Ezzel a sértettnek 5.000.000 forint kárt okozott, melyet 2019. november 4.
napján visszaszolgáltatott a sértettnek, így a kár megtérült.

A bíróság tárgyalást tart az ügyben.

Képünk illusztráció.

Forrás: Pécsi Törvényszék - Fotó: pixabay.com