Lecsukták a Lippónál lebukott embercsempészeket

2020. március 05. csütörtök 18:52

Lecsukták a Lippónál lebukott embercsempészeket

A Pécsi Járásbíróság csütörtökön egy hónapra elrendelte egy szerb és egy palesztin férfi letartóztatását több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. 

 

 

 

A rendelkezésére álló adatok szerint az elsőrendű gyanúsított szerb állampolgár, március 2-án 22 óra 09 perckor Tompánál átlépte a magyar határt egy bérelt, szerb honosságú személygépkocsival, és az M6-os autópályán Bóly érintésével Töttös község felé közlekedett, hogy Lippó község felé tovább haladva, az államhatár közelében migráns személyeket vegyen fel, akikkel telefonon, üzenetek útján tartotta a kapcsolatot.

A szándéka az volt, hogy a migráns személyeket - akik korábban tiltott határátlépést követően Magyarországra érkeztek - tovább szállítsa az ország mélysége felé, és nekik Ausztria államhatárának a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújtson.

A másodrendű gyanúsított, egy palesztin férfi hét szír állampolgárral Zomborból indult el Magyarország határa felé, majd azt jogellenesen átlépték az Ivándárda és Lippó útvonal elágazás magasságában, és elindultak az ország mélysége felé, hogy az elsőrendű gyanúsítottal és egy ismeretlen, szintén gépkocsival rendelkező személlyel találkozzanak.

 

A másodrendű gyanúsítottat és hét szír társát 2020. március 3-án 02 óra 45 perckor egy vadkamera jelezte, ahogy egy kapun át átmásztak Horvátország területéről Magyarország területére.

Az Ivándárda és Lippó útvonal elágazásától 100 méterre elfogták őket.

Az elsőrendű gyanúsítottat - miután Bólyban 02 óra 45 perckor közúti ellenőrzés alá vonták - a Töttös-Bezedek úton fogták el, miközben az államhatárt átlépő migráns személyek irányába haladt.

Az ellenőrzés során megállapították, hogy a másodrendű gyanúsított és hét szír társa jogszerű magyarországi tartózkodásukat hitelt érdemlően igazolni nem tudják. Az elsőrendű gyanúsított a környéken való tartózkodására életszerű magyarázatot adni nem tudott.

A gyanúsítottak külföldi állampolgárságára, magyarországi lakóhelyük hiányára és a terhükre rótt bűncselekmény büntetési tételére figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a hatóság elől megszöknének, elrejtőznének, így az eljárási cselekményeknél a jelenlétük másképp nem biztosítható.

Megalapozottan tartani lehet attól is, hogy - tekintettel a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény jellegére és a nyomozás kezdeti szakaszára - a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésével, elrejtésével a bizonyítás sikerét meghiúsítanák.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését.

Az ügyész tudomásul vette a végzést, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem végleges.

Forrás: Pécsi Törvényszék