Lecsukatta a bíróság a pécsi drogbanda tagjait

2020. augusztus 29. szombat 08:35

Lecsukatta a bíróság a pécsi drogbanda tagjait

A Pécsi Járásbíróság pénteken egy hónapra elrendelte 12 gyanúsított letartóztatását bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. 

 

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak 2019 elejétől 2020. augusztus 26. napjáig ismeretlen személytől kábító hatású anyagokat tartalmazó porokat szereztek be.

Ezeket további négy gyanúsított - akik közül ketten a porok értékesítésében is részt vettek - egy pécsi lakókocsiban acetonnal keverte, orvosi zilizzel felitatta, majd kiszárította és egységes adagokra osztotta annak érdekében, hogy azok fogyaszthatók és értékesíthetők legyenek.

Az elkészített új pszichoaktív anyagokat átadta az értékesítéssel megbízottaknak, akiknek egy része hét állandó pécsi helyszínen - nagyrészt társasházi lakásokban - adta el a kábító hatású anyagokat ismeretlen személyeknek.

A gyanúsítottak közreműködésével Pécs belterületén hetente több száz gramm mennyiségben értékesítettek új pszichoaktív anyagot. A gyanúsítottak - akik közül a legtöbben többszörösen büntetett előéletűek - a bűncselekményt szervezetten követték el.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény magas büntetési tételére tekintettel megalapozottan lehet attól tartani, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, továbbá attól is, hogy a bizonyítást veszélyeztetnék tárgyi bizonyítási eszköz, elektronikus adat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével, illetve a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyek jogellenes befolyásolásával.

Figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak az adatok szerint a megélhetésüket - legalább részben - a fenti bűncselekményből fedezték, megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését.

Az ügyész tudomásul vette a bíróság végzését, a gyanúsítottak és védőik szabadlábra helyezés, illetve enyhébb kényszerintézkedés elrendelése végett fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem végleges.

Forrás: Pécsi Törvényszék