Lakodalom Véménden: vírusos volt az egyik vendég, karanténba megy a násznép

2020. augusztus 27. csütörtök 09:08

Lakodalom Véménden: vírusos volt az egyik vendég, karanténba megy a násznép

Egy hétvégén tartott véméndi lakodalom egyik - nem helybeli - vendégéről kiderült, hogy koronavírussal fertőződött meg, ezért a résztvevőkre karantén vár. A falu önkormányzata Facebook-oldalán számolt be a történtekről és a teendőkről.

 

Úgy tudjuk, a több száz fős lagzit az iskolában rendezték meg. Az intézmény teljes és azonnali fertőtlenítését is elrendelték. 

A lakodalomban gyerekek is voltak, ők várhatóan jövő héten nem kezdhetik el az iskolát. 

Lapunk értesülése szerint a fertőzött személy Fekeden is járt egy rendezvényen, így a vele ott kapcsolatba kerültekre szintén karantén vár.

Íme, a véméndi közlemény: 

"LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatunk minden kedves véméndit, hogy egy a faluban a közelmúltban tartott privát rendezvényen részt vevő - nem véméndi - személy koronavírus tesztje pozitív lett, melyről az Önkormányzatot a Mohács Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályvezetője értesítette a mai napon. Az Osztályvezető Tisztifőorvos Asszony elővigyázatosságból karantént kíván elrendelni az esemény meghívott vendégeire terjedően, melyről a mai napon telefonon tájékoztatta az Önkormányzatot, illetve a napokban a Hivatal az érintetteknek írásos tájékoztatást is küld.

A mai napon az Önkormányzat Pandémiás Bizottsága az értesítést követően rendkívüli on-line ülést tartott és határozott az óvintézkedésekről és azok azonnali foganatosításáról - a rendezvény helyszínének és kapcsolódó létesítményeinek sürgős és teljes körű fertőtlenítéséről, a helyi intézményvezetők értesítéséről, védőfelszerelések és C-vitamin osztásáról, valamint az érintettek ellátásáról -, illetve értesítette a környező települések önkormányzatait és polgármestereit.

Ismételten felhívjuk a figyelmet, az óvintézkedéseket a Tisztifőorvos elővigyázatosságból hozta, jelenleg Véménden koronavírussal fertőzött személyről nincsen tudomása az önkormányzatnak és az illetékes hatóságoknak.

Kérjük, hogy fokozattan tartsák be a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi előírásait és ajánlásait!
LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS A HÁZI KARANTÉNOSOKNAK TÖRTÉNŐ SEGÍTSÉGNYÚJTÁSRÓL:

Tájékoztatjuk az házi karanténba került lakosságot, hogy az Önkormányzat segítség kérő száma továbbra is él. Hétköznap reggel 8 és 10 óra között van lehetőség bejelenteni az ellátási igényeiket! Amennyiben szeretnék, hogy az INO munkatársai vagy az önkéntesek Önök helyett elintézzék például a bevásárlást vagy a gyógyszerek kiváltását, akkor 8-10 óra között hívják a
+36 30 574 17 21-es telefonszámot. Munkatársaink lehetőségeikhez mérten folyamatosan teljesítik az igénylők házi ellátását és a házhozszállítást, éppen ezért a 10 óra után beérkező telefonhívásokat nem tudják fogadni.
A folyamatosan növekvő igények kiszolgálása érdekében megkérjük Önöket, hogy a rendeléseik leadásánál legyenek előrelátóak, gondolkozzanak egy héttel előre! Ezentúl az alábbi munkarend szerint tudjuk teljesíteni az igényeiket:
• receptfelíratás és gyógyszerek kiváltása minden kedden és pénteken (Tehát a hétfőn leadott rendeléseket kedden kiszállítjuk, a kedden, szerdán és csütörtökön leadott rendeléseket majd pénteken, a pénteken leadottakat majd következő héten kedden.)
• postai csekkbefizetés: minden szerdán és csütörtökön (Tehát hétfőtől-szerdáig leadott igényeket szerdán-csütörtökön teljesítjük, de a csütörtök-pénteken leadott igényeket majd csak a következő hét szerdán teljesítjük.)
• bolt: a kisboltban bevásárlás napi szinten, de csak 1-2 napos háztartási szükségleteket (ez nem nagybevásárlás!) - a rendelés leadása utáni következő munkanapon teljesítjük és szállítjuk házhoz a rendelt termékeket (tehát nem aznap!)
Továbbá tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy minden munka¬társunk és önkéntesünk sárga mellényben és a véméndi önkor¬mányzat bélyegzőjével ellátott névkártyával rendelkezik, hogy könnyen felismerjék őket. Az INO munkatársainak és az önkénte¬seinek nem áll módjukban bemenni az Önök otthonaiba, ezért a megrendelt termékeket a kapunál adják át!
Hangsúlyozottan kérjük, hogy napokkal előre tervezzék meg, hogy mire van szükségük, és időben értesítsék a munkatársain¬kat az igényeikről, hogy mindannyiuknak segíteni tudjunk!

KARANTÉN TÁJÉKOZTATÁS

1. Maradjon otthonában
Az otthon történő elkülönítés ajánlott időtartama jelenleg 14 nap. Ez idő alatt csak akkor hagyja el otthonát, ha esetleg egészségügyi ellátásra van szüksége. Ez utóbbi esetre vonatkozóan a 4. és 8. pontokban foglaltakat kell figyelembe venni.
Ne menjen dolgozni, ne menjen oktatási-nevelési intézménybe, ne használja a közösségi tereket, ne használja a tömegközlekedést vagy taxi szolgáltatást addig, amíg arra vonatkozóan tanácsot nem kap, hogy mikortól teheti ezt meg biztonságosan.
Amennyiben egyedül él, az otthoni ellátását önmagának kell megszerveznie a hozzátartozói vagy ismerősei segítségével, például ha élelmiszerre, egyéb háztartási cikk beszerzésére vagy gyógyszerre van szüksége. Lehetséges az is, hogy telefonon vagy az interneten rendel magának szükséges dolgokat. Az átvételt vagy kiszállítást úgy kérje, hogy a csomagot hagyják az ajtaja vagy a kapuja előtt, ne személyesen vegye át.

2. Amennyiben nem egyedül él, különítse el magát a háztartásában élő családtagoktól, más személyekről (ha erre lehetőség van)
A háztartásában élő családtagoktól, más személyektől elkülönülten, egy szellőztetésre alkalmas szobában tartózkodjon. A szobában az ablakon és/vagy erkélyajtón keresztül gyakran szellőztessen. A szoba ajtaját tartsa csukva.
Ha több mint egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, akkor legyen egy WC és/vagy fürdőszoba az Ön számára kijelölve, és ne használja azt a WC-t és/vagy fürdőszobát, amit mások használnak.
Ha csak egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, a helyiség rendszeres takarítása szükséges. Javasolt, hogy lehetőség szerint legyen egy beosztás a WC és/vagy fürdőszoba használatára úgy, hogy Ön használja ezeket utolsónak. A használat után alaposan ki kell takarítani a WC-t és /vagy fürdőszobát. Fontos, legyen saját törölközője, mind a fürdés utáni törölközésre, mind pedig a kézmosás utáni kéztörlésre, és ezeket az egy háztartásában élő családtagok, más személyek ne használják.
Ha olyan szálláson lakik, ahol közös használatú konyha, fürdőszoba vagy közösségi terek vannak (pl. kollégium, albérlet), maradjon a szobájában csukott ajtó mögött, csak akkor hagyja el a szobáját, ha feltétlenül szükséges, és ekkor viseljen orr-szájmaszkot.
Ha a konyha használatán osztozik másokkal (akár otthon, akár kollégiumban, albérletben, stb.), lehetőség szerint ne használja akkor, amikor mások is ott tartózkodnak. Ha ez nem lehetséges, a közös konyhában való tartózkodáskor viseljen orr-szájmaszkot. Az ételt a szobájában fogyassza el.

3. Kerülje a háztartási eszközök, tárgyak közös használatát
Ne használjon közös tányérokat, poharakat, bögréket, evőeszközöket, törölközőket, ágyneműt vagy más tárgyakat másokkal közösen, ezek legyenek saját használatra kijelöltek.
Használat után minden tányért, poharat, bögrét, evőeszközt alaposan el kell mosogatni. Ha rendelkezésre áll, használjon mosogatógépet ezek mosogatására és szárítására. Ha ez nem lehetséges, mosogassa el ezeket meleg vízzel és mosogatószerrel, és alaposan törölje meg, egy külön, mások által nem használt konyharuhával. A konyharuhát a szobájában tartsa.
Ha a fenti ajánlásokat nem lehet betartani, akkor az otthonában való elkülönítés helyett más módozatot kell találni az elkülönítésre.

4. Telefonáljon, mielőtt orvoshoz fordul
Bármely orvosi vizsgálat vagy szükséges egészségügyi ellátás előtt telefonon egyeztesse a személyes megjelenés lehetőségeit háziorvosával vagy más egészségügyi szolgáltatóval. Erre azért van szükség, hogy az orvos vagy az egészségügyi intézmény előre felkészülhessen, és megelőző intézkedéseket tehessen a másokkal való érintkezés minimalizálására.

5. Viseljen orr-szájmaszkot, amennyiben orvosa vagy az egészségügyi hatóság ezt javasolja
Amennyiben orr-szájmaszk használatát javasolták Önnek, ezt viselnie kell akkor, amikor másokkal van egy helyiségben vagy személyesen megy orvosi vizsgálatra. Ha bármilyen oknál fogva nem tud orr-szájmaszkot viselni, akkor egy sállal (egyéb textillel) is el tudja takarni orrát, száját.

6. Tüsszentéskor és köhögéskor takarja el száját és orrát
Tüsszentéskor és köhögéskor takarja el száját és orrát egy papírzsebkendővel, majd dobja ki azt a szemetes kukába (ennek kezeléséről lásd a 10. pontot). Ezután legalább 20 másodpercen át mosson kezet szappannal és vízzel, majd törölje szárazra a kezét. Ha nem áll rendelkezésre kézmosási lehetőség, akkor fertőtlenítse kezét, pl. zsebben hordható alkoholos kézfertőtlenítőszerrel. Ha nincs kéznél papírzsebkendő, a könyökhajlatába köhögjön vagy tüsszentsen.

7. Mosson gyakran kezet
A kézmosást alaposan, szappannal és vízzel kell elvégezni. A beszappanozott kezet legalább 20 másodpercen keresztül dörzsölje át, majd öblítse le a szappanos habot vízzel, és törölje szárazra a kezeit. Kerülje a szemeinek, orrának, szájának érintését, ha előtte nem mosott kezet.

8. Figyelje magát, hogy jelentkeznek-e légúti fertőzés tünetei
Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha tünetek jelentkeznek, például belázasodik, köhögni kezd vagy légzése nehezített lesz.
Ha nem sürgős esetről van szó (pl. tünetei vagy állapota nem súlyos), elégséges, ha háziorvosát hívja fel telefonon további tanácsért.
Ha sürgős esetről van szó, akkor mentőt kell hívni a 112-es számon, és a tünetek mellett jelezni kell a segélyhívást fogadó személynek azt, hogy Ön eddig otthonában volt elkülönítve az új koronavírus terjedésének megelőzése céljából.

9. Ne fogadjon látogatókat otthonában
Ne hívjon, ne engedjen be látogatókat otthonába. Ha sürgősen kommunikálnia kell valakivel, akivel nem egy háztartásban él, tegye ezt telefonon vagy elektronikus úton (pl. emailben, internetes videóbeszélgetésben). Ha mindenképpen szükség van arra, hogy otthonában valaki felkeresse Önt, akkor előtte beszélje meg ezt telefonon háziorvosával.

10. A háztartásban keletkezett hulladék kezelése
Minden olyan hulladékot vagy szemetet, beleértve a használt papírzsebkendőt vagy orr-szájmaszkot, amellyel érintkezett, műanyag szemetes zsákba kell dobni és a zsákot lezárni, amikor megtelt. A műanyag szemetes zsákot egy második szemetes zsákba kell ezután tenni, amit szintén le kell zárni. Ezt a szemetes zsákot lehet a szokásos módon kidobni.

11. A háztartásban keletkezett szennyes kezelése
Amennyiben van otthon mosógépe, minden szennyes ruhaneműt, ágyneműt, törölközőket, konyharuhákat legalább 60°C-on, más szennyesétől elkülönítetten kell kimosni. Amennyiben nincs otthoni mosásra lehetőség, a szennyest zsákba kell helyezni, és az elkülönítés letelte után kell kimosni.
Ha esetleg az elkülönítés ideje alatt tünetei jelentkeznének és az elvégzett diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat eredménye az Ön új koronavírus okozta fertőzöttségét igazolja, akkor útmutatást fog kapni a szennyes ruhaneművel kapcsolatos eljárásra.
Ha a fenti ajánlásokat nem lehet vagy nem tudja betartani, akkor az otthonában való elkülönítés helyett más módozatot kell találni az elkülönítésre!

A fenti tájékoztató egyes pontjait a HATÓSÁGI karantén szabályai felülírhatják!
Kérdés esetén forduljon bizalommal az Önkormányzatunkhoz!
Vigyázzunk egymásra!
Köszönettel,
Véménd Község Önkormányzata"

Képünk illusztráció.

 

M. B. - Fotó: Pixabay.com