Kutyás strand Orfűn: néhány fürdőző kiakadt, de úgy tűnik, megtalálták a megoldást

2019. április 24. szerda 17:17

Kutyás strand Orfűn: néhány fürdőző kiakadt, de úgy tűnik, megtalálták a megoldást

Nyár, napsütés, vízbe csobbanás - a legtöbb pécsinek egyből Orfű villan be, hiszen ez a hely remek alkalmat kínál, ha szabad vízben szeretnénk megmártózni. De mi a helyzet a kutyás gazdikkal, akik kedvenceiket is szeretnék levinni a strandra? Jogszerűen csak az Árnyas Part Büfé alatti partszakasz területén mártózhatnak meg a négylábúak, tavaly azonban felröppent a hír, miszerint egyre több bejelentés érkezett az önkormányzathoz a kutyákat nem szívlelő fürdőzőktől.  



Baranya számos strandolási lehetőséget tud felmutatni, ám kutyabarát strandból csak kettő van - ebből egy Hirden található, ahol kutyánként ezer forint a belépő.

Orfű, pontosabban az Árnyas Part a kutyával fürdőzők kedvenc helye lett az utóbbi időben, azonban tavaly nyáron egyre az a hír járta, hogy sűrűsödnek a bejelentések, mivel sok strandolónak szúrja a szemét a négylábúak ottléte. Sokan attól félnek, hogy erre a helyre is kikerülhet a tiltótábla. Az egyik közösségi oldalon olyannyira elszabadultak az indulatok, hogy aláírásgyűjtés kezdeményezését fontolgatták az emberek. Ez is bizonyítja, hogy sokaknak érdeke a kutyabarát partszakasz.

Jámbor Attila, az esetleges petíció elindítója is nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

- 15 éve járok le az Orfűi-tóra. Jelenlegi kutyám, Leyla, súlyos diszpláziában, azaz mozgásszervi betegségben szenved. Jobb csípője, mindkét térde beteg. Az állatorvos hidroterápiát javasolt a beteg végtagok átmozgatására, ami enyhíti az állat fájdalmát. A lebetonozott, korláttal ellátott lejárón problémamentesen vízbe lehet segíteni a mozgásszervi betegségben szenvedő állatokat. Az Árnyas Part az elmúlt évek alatt vált családosok s kutyások kedvelt helyévé. Sokan nemtetszésüket fejezik ki, mivel egy helyen kell tartózkodniuk az állatokkal. Eddig egy állat sem csinált bajt azon kívül, hogy lefröcskölt volna valakit, vagy rálépett volna egy strandolónak a törölközőjére. Bízom benne, hogy a köztudottan állatbarát orfűi vezetőség olyan megoldást talál majd, ami véget vet az évek óta fennálló viszályoknak, ugyanakkor nem veszi el a lehetőséget a kutyás gazdiktól.

Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere megkeresésünkre reagált az előbb felvetett kérdésekre.

- Valóban volt néhány bejelentés, de sikerült kezelnünk a problémát. Nem gondolkodtunk tiltáson a kutyával fürdőzőkkel kapcsolatban, hanem egyeztettünk az üzemeltetőkkel. Úgy tervezik, hogy a partszakasz egy részét kijelölik kutyás strandnak, ahol legálisan, minden szabálynak megfelelően továbbra is strandolhatnak kedvenceikkel. A partszakasz másik részén a kutyákat kevésbé kedvelők tartózkodnának. Bízom benne, hogy az idei szezonra sikerül egy olyan megoldást találni, mely mindenki számára megfelelő, s a jogszabályoknak megfelelően meg tudjuk oldani a problémát.

 



 

 

 

Kálóczy Eszter - Fotó: kutyabarathelyek.hu/Hornyak Photo