Különleges szakvezetéssel várják a látogatókat szombaton a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen

2019. május 10. péntek 10:43

Különleges szakvezetéssel várják a látogatókat szombaton a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen

Az Emlékhelyek Napja alkalmából szombaton gazdag programsorozattal várnak mindenkit a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen. 

 

A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja 2019 elnevezéssel országos eseménysorozatot szervez  május 11-én.

A programok célja az emlékhelyek népszerűsítése, valamint hogy az egyes emlékhelyek programjain keresztül a köztudatba mindinkább beépüljön a magyarországi emlékhelyek létezése.

Ezen a napon a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen különleges szakvezetésekkel várják az érdeklődőket, amelyek során a látogatók interaktív módon ismerkedhetnek meg a csaknem 500 évvel ezelőtti fegyverekkel, katonai szokásokkal.

A szakvezetés során bemutatják a mohácsi csata előzményeit, különös tekintettel a Jagelló- és Hunyadi-korszak összehasonlítására, valamint nemzetközi kitekintéssel is segítenek megismertetni a korabeli Európa erőviszonyait.

 


Az emlékhely 2011-ben jelentős felújításon esett át, ekkor avatták fel az új, Szent Koronát mintázó fogadóépületet.

Az épület föld alatti szintjén kiállítótér kapott helyet, ahol a csatával kapcsolatos bemutató tekinthető meg. A kiállítás egyszerre hagyományos és formabontó, a régészeti leletek és a magyar, valamint török történelmi források együttes bemutatása során a látogatók számára kézzel fogható valósággá, átélhető történeti élménnyé válik a mohácsi csata. Az ismeretanyagot több, HD-minőségben vetítésre kerülő film mutatja be, melyek igazodnak a látogatók életkorához, szakmai felkészültségéhez: külön film készült az óvodás korosztálynak, az iskolásoknak és a felnőtteknek, továbbá a történelemmel foglalkozó szakemberek számára.

Az épületből kilépve a tízezer tiszafával valamint mogyorófa ligettel szegélyezett emlékpark immár teljes mivoltában tárul elénk. A sírjelek és a táblák történelmünk e szomorú eseményét elevenítik fel, a sírkertet és a tömegsírokat számos művész alkotása díszíti. A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrát láthatjuk. Az emlékhely kialakítása rengeteg szimbólumot hordoz, melyek idegenvezető segítségével tárulnak fel a látogatók előtt.

 

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely szombaton délelőtt kilenc órától délután hatig tart nyitva.

EQM