Különleges látvány: kettős naplementét fényképeztek le Baranyában

2019. október 15. kedd 17:04

Különleges látvány: kettős naplementét fényképeztek le Baranyában

Érdekes természeti jelenséget örökítettek meg többen is hétfőn este. Hosszúhetényből fotózva úgy látszott, mintha egyszerre két Nap tűnne el a horizonton. Persze, központi csillagunk nem kapott új társat, hanem egy úgynevezett légköri fénytüneményről van szó.


A Csillagok Háborúja (Star Wars) filmek egyik legismertebb jelenete, amikor a negyedik epizódban Luke Skywalker a Tatooine bolygón figyeli, ahogy a sivatagos tájat perzselő két égitest lassan eltűnik.



Ezek a képkockák jutottak eszébe Magyar Zoltánnak, aki Hosszúhetényből hasonló naplementét fotózott hétfőn este, a felvételt pedig - illetve az abból készült montázst - megosztotta a közösségi oldalon. Ugyancsak a Mecsek lábánál fekvő településről örökítette meg az érdekes jelenséget Bocz Zsófia.

 

Forrás: Magyar Zoltán/Facebook.

 

A képeken az úgynevezett melléknap vagy naphalo nevű jelenséget kapták lencsevégre, amely egy légköri fénytünemény.

Ilyen esetben azért látszik úgy, mintha két vagy három égitest lenne a horizont felett, mert a levegőben függőlegesen elhelyezkedő hatszögletű jégkristályokon megtörik a fény.

Általában a magasan lévő fátyolfelhőkön alakul ki, de nagyon hideg idő esetén az alacsonyabb rétegekben is létrejöhet. Amennyiben a kristályok véletlenszerű elrendezésűek, egy fénygyűrű jelenik meg a Nap körül.

Hasonló fénytünemény egyébként akár éjszaka is tapasztalható, ám a mellékhold annyira halvány, hogy nehéz észrevenni.

 

Palotás Péter - Fotó: Bocz Zsófia/Facebook