Közösen gyakorlatoztak magyar és hovát búvárok a Dráván

2019. október 10. csütörtök 19:10

Közösen gyakorlatoztak magyar és hovát búvárok a Dráván

Az elmúlt héten a Siklósi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Határszél Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Baranya Speciális Mentők és a horvát tűzoltók nemzetközi katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatot tartottak Donji Miholjac település mellett, a Dráva egyik holtágán, az Öreg Dráván. A gyakorlatot megtekintette a horvát országos tűzoltóparancsnok is. 

 

 

A gyakorlat célja mindazon intézkedéseknek, erők és eszközök használatának, a szervezetek közötti együttműködésnek, a hivatásos és önkéntes szervezetek, a megalakított mentési- és kárfelszámolási csoportok kárhelyszíni és helyszínközi kommunikációjának gyakorlása volt, amelyek a lakosságot és a környezetet veszélyeztető hatások elleni megfelelő védekezéshez szükségesek.

A gyakorlat helyszíne Kelet-Szlavónia északi részén, Horvátország északi határa mentén fekvő Donji Miholjac település melletti Dráva holtág volt. A feltételezés szerint egy gyúlékony folyadékokat szállító teherhajó elsüllyedt és dízel üzemanyag szivárog a Dráva folyóba.

A gyakorlat során együttműködő szervezeteknek többféle feladata volt, és ennek megfelelően lépcsőzetesen kapcsolódtak be a feltétezés szerinti káresemény felszámolásába. Az érintett szervek riasztását követően elsőként a horvát tűzoltók érkeztek a helyszínre, akik felderítették a helyszínt. Ezt követően a helyi rendőrkapitányságról érkeztek rendőrök, akiknek az volt a feladata, hogy lezárják a veszélyeztetett területet körülvevő utcákat és eltereljék a forgalmat, ezzel is megkönnyítve a sürgősségi ellátást és elősegítsék a lehetséges kimenekítést.

A gyakorlaton részt vevő egészségügyi szervezetek felkészültek a sérültek fogadására, ellátására, a helyi vöröskereszt pedig a sérültek gondozásában, valamint a beavatkozás résztvevőinek az ellátásában működött közre.

A káresemény felszámolása érdekében a helyi erők mozgósították a hajóikat, gátat telepítettek a vízbe a vízszennyezés megakadályozása érdekében, illetve intézkedtek a veszélyes anyagok gyűjtésére.

A magyar búvárok feladata az volt, hogy egy eltűnt személyt és egy hordó ismeretlen eredetű veszélyes anyagot kellett felkutatni és kiemelni a vízből.

 

Forrás: Katasztrófavédelem