Kizárólag a beteg fákat vágják ki a félmilliárd forintból megújuló Szepessy parkban

2018. július 11. szerda 11:38

Kizárólag a beteg fákat vágják ki a félmilliárd forintból megújuló Szepessy parkban

Egyetlen mókus-, vagy madárfészket, denevérek lakhelyét rejtő fát sem vágnak ki Mohács legnagyobb parkjában, viszont az elöregedett, beteg, már balesetveszélyessé vált egyedektől most megtisztítják a város „tüdejének" számító Szepessy parkot.  


A már zajló munkálatokat körültekintően készítették elő, műszeres vizsgálattal mérték föl a meglévő 380 fa állapotát és kizárólag indokolt esetben döntöttek arról, melyiket kell eltávolítani, melyiken elég a szárazgallyazást elvégezni, a fagyöngyöt leszedni.

Amint arról már korábban hírt adtunk, a város félmilliárd forint, vissza nem térítendő pályázati forrást nyert a Szepessy tér átfogó rendezésére, új funkciókkal való bővítésére. Készül itt például egy 690 méter hosszú, 1,8 méter széles, rekortán burkolatú futókör, játszótér, tanösvény, testvérvárosok sétánya,pihenőpont ivókúttal és egy szabadtéri tornapálya.

Felújítják a parkot övező belterületi utat, a meglévő parkolókat, de újabbakat is kialakítanak, kerékpártárolókat helyeznek el, energiatakarékos közvilágítása lesz a térnek, valamint kiépítik a térfigyelő kamerarendszert.

Új járdát is építenek, illetve az új utcabútorok elhelyezésén kívül az autóbuszvárót szintén felújítják.

Ami pedig a város arculatát meghatározó parkot illeti, a telepítendő növényekkel továbbra is Mohács ékessége marad. Az elültetni tervezett több száz fa sorában olyan különlegességek is lesznek, mint a hegyi- és a kínai mamut fa, a páfrány fenyő, a perzsafa, az ősszel csodaszép piros lombú ámbrafa, vagy az igazi, hatalmasra növő tulipánfa.

Telepítenek egyebek mellett juhar, vadgesztenye, nyír, vörös tölgy, gömbkőris, piros virágú vadgesztenye, magas kőris, tornyos tölgy, vérbükk, császárfa, japán cseresznye, díszkörte, díszalma csemetéket.

A hagyományos értelemben vett, egynyári virágokkal betelepített ágyások nem lesznek, ellenben virágzó díszcserjékkel, tavasztól-őszig folyamatosan nyíló évelőkkel kialakított területekben gyönyörködhetünk.

A párhuzamosan készülő munkálatokkal a Szepessy park és a tér ez év végére fog teljesen megújulni.

Forrás: Önkormányzati Hírek