Kismamák viszik jó hírét a Mohácsi Kórház szülészetén tapasztalt családias légkörnek

2016. január 23. szombat 18:16

Kismamák viszik jó hírét a Mohácsi Kórház szülészetén tapasztalt családias légkörnek

Tavaly 501 kisbabát hoztak világra az édesanyák a város szülészeti osztályán. Jellemzően a Pécs-Siklós-Bonyhád-Paks határolta országrészben élők választják a meghatározó családi esemény helyszínéül a mohácsi intézményt, de egyre gyakrabban Budapestről és más távoli településekről is érkeznek ide a sajátos lehetőségek ismeretében a kismamák. 

- Jó a hírünk - mondta dr. Hartmann Tamás, a szülészeti osztályt vezető főorvos. - Mind több kismamától halljuk, hogy a nálunk szült ismerőse ajánlására az itt tapasztalt alternatív szülési lehetőséget, a családias légkört dicsérve döntenek Mohács mellett. 2015-ben például az újszülötteink mintegy harminc százaléka volt az ellátási körzetünkön kívül élő család gyermeke - jegyezte meg a főorvos.

A város és térsége egészségügyi centruma szülészetén országosan az elsők között alakították ki a baba-mama kórtermeket, az alternatív szülőszobát és tették lehetővé, hogy az apák is jelen lehessenek kisgyermekük világra jötténél. A szülész-nőgyógyász, gyermekgyógyász szakorvosok mellett adott a megfelelő képzettségű ápoló személyzet, van szülésznő, csecsemőgondozó, szoptatási tanácsadó. Nincs zsúfoltság, kínosan ügyelnek a rendre, tisztaságra és maximálisan teljesítik úgy a kismamák, mint a babák minden igényét. 

- A folyamatosan korszerűsödő kórházban a műszerfejlesztésre külön figyelmet fordít az intézmény vezetése. Kaptunk újszülött hallásvizsgáló készüléket és a Szili László Alapítványra befizetett forintokból, valamint az intézmény részére felajánlott SZJA egy százalékokból rendszeresen részesül az osztályunk is. Az elmúlt időszakban például az adományoknak köszönhetően őrzőmonitorral, infúziós pumpával gyarapodhattunk, illetve egy olyan vezeték nélküli CTG (kardiotokográf) készülékkel, aminek a segítségével a vajúdás fázisában folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a magzat állapotát úgy, hogy a kismama nincs helyhez kötve: azaz sétálhat, labdán ülhet, fekhet, guggolhat, vagyis, a számára legkényelmesebb testhelyzetet választhatja - ismertette a legújabb szerzeményüket.

A főorvos a további fejlesztési tervekről is beszélt. Elmondta, hogy mindenekelőtt egy új inkubátort szeretnének szolgálatba állítani, ám miután erre pályázati lehetőség nincs, egy modern inkubátor beszerzéséhez felhívással fordult a kórház Mohács és térsége lakosságához, melyben kéri, hogy az adójuk egy százalékát idén e célra ajánlják fel. 

- Rövid időn belül családi kórtermet kívánok kialakítani az osztályon, ami azt jelenti, hogy az apuka is együtt van a kórházban az újszülöttel és a kismamával. Ezzel a helyben lakókon kívül főleg azoknak teremtenénk ideális körülményt, akik több száz kilométerről jönnek Mohácsra szülni. Másik tervem az ebédlőt kényelmes bútorokkal társalgóvá alakítani, ahova ki lehet hozni az újszülöttet, hogy - megfelelő feltételek mellett - az apuka, a testvér, vagy a nagyszülő is kézbe vehesse - sorolta a megvalósítandó elképzeléseit Hartmann Tamás.

Megjegyezte továbbá azt is, hogy azon kevés hazai szülészetek egyike a mohácsi, ahol a homeopátiás szerek alkalmazása engedélyezett és azt minden indokolt esetben ajánlják is, csakúgy, mint az aromaterápiát, ha azt a vajúdás ideje alatt a kismama igényli.

Képünkön: dr. Hartmann Tamás főorvos és Bauer Júlia csecsemőgondozó mutatja, hogy az ugyan használható inkubátornál mennyivel kényelmesebb lenne a babának egy korszerű.

B. M.