Kígyók, madárpókok, leguánok is őrizték egy bűnszervezet millióit - Videó!

2019. december 17. kedd 11:33

Kígyók, madárpókok, leguánok is őrizték egy bűnszervezet millióit - Videó!

Külföldi társszervek támogatásával számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy bűnszervezetet, amely a közösségi áfaszabályok kijátszásával csaknem egymilliárd forint adót csalt el - tájékoztatta a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense kedden az MTI-t. 

 

 

Kuperczkó Adrienn közölte: a négy nő által szervezett és működtetett cégháló ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak, egy gyanúsított letartóztatását pedig el is rendelte a Pécsi Járásbíróság.

A bűnszervezet cégei élelmiszeripari termékeket, jellemzően cukrot és étolajat szereztek be az Európai Unióból, a továbbértékesítéskor azonban az áfát nem fizették meg. Az importárut így jóval olcsóbban, a piaci ár alatt adták tovább, és az áfafizetés kikerülésével a gyanú szerint csaknem egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.





A nagyszabású nemzetközi akció keretében a pénzügyi nyomozók Magyarországon húsz helyszínen tartottak kutatásokat. A tájékoztatás szerint a Pest megyében működő bűnszervezet felszámolásában hét külföldi helyszínen - az EUROPOL és az EUROJUST támogatásával - a szlovák rendőrség és a szervezett bűnözés elleni cseh ügynökség is részt vett.

Az egymilliárdos kár megtérítésére a NAV nagy értékű autókat és több millió forint készpénzt foglalt le, továbbá hat bankszámlát zárolt.

A pénzügyi nyomozók hat embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként. Egyikük otthonában "kész állatkert" fogadta a NAV munkatársait: több mint negyven kígyó, valamint leguánok, gekkók, teknősök, madárpókok és tengerimalacok nehezítették a kutatást - közölte a sajtóreferens.

Forrás: NAV