Két idős férfit is kifosztott, négy évet kapott

2019. február 12. kedd 10:16

Két idős férfit is kifosztott, négy évet kapott

A Pécsi Járásbíróság 2hétfőn tartott előkészítő ülésén a vádlott fiatal pécsi férfit kétrendbeli, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva képtelen személy sérelmére elkövetett kifosztás bűntette és kétrendbeli közokirattal visszaélés vétsége miatt 4 év fegyházbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Megállapította, hogy a terhelt feltételes szabadságra nem bocsátható és megszüntette egy korábbi szabadságvesztés büntetéséhez kapcsolódó feltételes szabadságát is. 

 

A bíróság beszámította a szabadságvesztés büntetésbe a terhelt által előzetes fogva tartásban töltött időt, kötelezte az okozott kár megtérítésére és a felmerült 85.150 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlott fiatal pécsi férfi, aki 2018. június 20-án Pécsett, egy lottózóban látta, hogy az idős sértett férfi 20.000 forintos bankjeggyel fizet, ezt követően elhatározta, hogy a pénzt megszerzi tőle. Miután a férfi a lottózóból távozott, őt a vádlott követte, de ezzel később felhagyott azért, mert a sértett közölte vele, ha nem hagyja abba, rendőrt hív.

Másnap a vádlott, a sértett lakóhelyének közelében megvárta, míg az idős férfi kijött a lakásából és egy közeli áruházba indult. Ismét követni kezdte, megszólította, azt kérdezve tőle, hogy szeretne-e tőle kölnit venni és miután nemleges választ kapott, a sértett kezéből kirántotta a nála lévő szatyrot, az abban található kulcscsomóval, mobiltelefonnal és pénztárcával, melyben a sértett személyes okmányain kívül 21.000 forint készpénz is volt. A vádlott összesen 32.300 forint kárt okozott a sértettnek.

A nyomozás során a sértett táskáját megtalálták az iratokkal, a kulcsokkal és a pénztárcával együtt, így az okozott kárból 2.800 forint megtérült.

Az idős - 87 éves - sértett a vádlott által előre kitervelt bűncselekmény elkövetését felismerni és elhárítani nem tudta.

 

2018. június 29-én a délutáni órákban, a vádlott Pécsett az utcán ismét követni kezdett egy másik idős férfit, majd hirtelen mellé lépett és a sértett bal kezében tartott táskáját kirántva azt eltulajdonította, majd elfutott a helyszínről. A sértett ezután egy ismerősével összetalálkozott, és személygépkocsival keresni kezdték a vádlottat. Miután meglátták, a sértett ismerőse kiszállt a gépkocsiból, visszatartotta a vádlottat, aki megmutatta, hogy hol rejtette el a sértett táskáját, majd elfutott a helyszínről.

A vádlott a sértett táskáját úgy hagyta hátra, hogy abból már kivette a sértett pénztárcájában volt 40.000 forint készpénzt, míg a személyes iratait a pénztárcával és a táskával elrejtette. A vádlott által okozott, összesen 43.000 forint kárból csak 3.000 forint térült meg.

A sértett - 83 éves - férfi idős koránál fogva nem tudta felismerni és elhárítani az előre kitervelt bűncselekményt.

Forrás: Pécsi Törvényszék