Kernya István megnyitotta az ország első magánpatikáját, aztán beszippantotta a televíziózás

2022. szeptember 24. szombat 09:51

Kernya István megnyitotta az ország első magánpatikáját, aztán beszippantotta a televíziózás

Azok, akik a Csele TV-t nézik, bizonyosan mást fognak látni, mint a nagy televíziós csatornákon. Egy kis műsorszolgáltatóról, egyben frekvenciajoggal is bíró társaságról szót ejtve fontos megjegyezni, két magyarországi megyében 450 000 emberhez juthatnak el az adásaik, földi sugárzással. Ráadásul külhonban is nézhetik a programjaikat, akár Szerbiában, akár Horvátországban, a határ mentén. Mindez az elmúlt huszonkét év alatt tökéletesen összefonódott dr. Kernya István, mohácsi gyógyszerész életével. Aki nem érzi a korát, teszi a dolgát rendületlenül. 

 

- Huszonhárom évvel ezelőtt kiléptem a gyógyszertáram ajtaján, amikor összefutottam egy rádiós ismerősömmel, aki felhívta a figyelmemet arra, hogy meg lehet szerezni egy földi televíziós műsorszolgáltatás jogát, ezért rám gondolt - idézte fel története kezdetét Kernya István. - Elolvastam a részleteket, majd kedvet kaptam a dologhoz, belevágtam. Pályáztam, elnyertem a lehetőséget, attól kezdve, szinte „beszippantott" a műsorkészítés varázsa. Meg minden más, ami ezzel együtt jár.


- Bár Mohács a székhelyük, igyekeztek kitágítani a műsoraik témaválasztásait?

- A mohácsi műsorokon kívül az egész Kárpát-medence kulturális életének bemutatását felvállaltuk. Jelenlétünkre bátran lehet számítani Vajdaságban, Erdélyben, Szlovákiában, Észak-Horvátországban egyaránt. Színházban, könnyűzenében, fesztiválokon, de sportrendezvényeken is szeretünk ott lenni.

- Léteznek nézői visszajelzések, amik minősítik a munkájukat?

Túl a hetvenen

Mohácson, 1950-ben született Kernya István. A mohácsi Kisfaludy Károly Gimnáziumban érettségizett. Utána Szegedre került, az ottani egyetemen, gyógyszerész szakon végzett. A diplomával a kezében visszatért a Duna partjára, tanult hivatásában kezdett dolgozni. A rendszerváltás után Magyarországon ő alapította meg az első magánpatikát. Jelenleg is foglalkozik a gyógyszerészettel, de élete másik fontos eleme a televíziózás. Arra mérget vehetünk, mindkét ágon rengeteg ismerőse akad. Most készül az ötvenedik évi egyetemi évfolyam-találkozójára.

- Nekünk az az előnyünk, hogy olyan arcok, történetek tűnnek fel a képernyőnkön, akiket, amiket a mi közönségünk személyesen is ismerhet. A világsztárok egy gombnyomásra, egy csatornaváltással tűnhetnek el, helyettük pedig felbukkanhat a szomszéd, egy rokon, ismerős. A helyi értékek megörökítése egyre nagyobb hangsúlyt kap, szerte az országban.


- Minderre Budapesten is felfigyeltek.


- A Közösségi Médiaszolgáltatók Társasága, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, illetve a Vajdasági Magyar Folklórközpont 2021-ben szakmai elismerés adományozását kezdeményezte, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (EMMI). Meg is kaptuk a tárca miniszterének oklevelét. Ebben benne volt a határon túli magyar szervezetekkel való húszéves, gyümölcsöző együttműködésünk is. A dokumentumot Kásler Miklós adta át. Ilyet hasonlóan kis televízió ritkán szokott kiérdemelni, ezért vagyok rá rendkívül büszke.

- Az életkora nyílt titok. Nem érzi a fáradtságot, nem készül megpihenni?

- Otthon, gyermekként azt tanultam, ha valaki végez valamilyen munkát, ami a közösség számára hasznos, akkor azt nem szabad abbahagyni. Teszem a dolgomat, a munkatársaimmal együtt. Nem nyomja az évtizedek súlya a vállamat. Akadnak még műsorötleteim, tehát nem vonulhatok vissza. Most két történelmi film készítésén dolgozom. Az egyik II. Leka Zogu albán koronaherceg (király) élete. Leka 40 éves és személyes jóbarátom. Az ő nagyanyja volt a magyar Apponyi Geraldine, albán királyné, nagybátyja a Fóton élő, 96 éves Károlyi gróf. A másik alkotás Habsburg Albrecht főhercegről szól, akinek a birtoka volt a Bellye-Mohács-Béda-Karapancsa uradalom. A múlt héten a főherceg unokájával egy vacsora mellett egyeztettem a film mozzanatairól.

 

Pucz Péter Fotó: Dittrich Éva