Kerékpárút épül Villány és Villánykövesd között

2022. november 01. kedd 14:52

Kerékpárút épül Villány és Villánykövesd között

Villány és Villánykövesd közötti kerékpáros kapcsolat kiépítése folyamatban van, a kedvezményezett önkormányzatok 263,6 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásba részesültek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból.

 


A beruházás kiemelt célja a két település közötti biztonságos kerékpáros kapcsolat megteremtése. A megépülő kerékpárúttal alternatív megoldás nyílik a hivatásforgalomban közlekedők számára, valamint a kapcsolat kedvezően hat a két település turizmusára. További cél a kerékpáros közlekedés, mint alternatív közlekedési mód népszerűsítése.

A két települést összekötő három kilométer hosszú kerékpárút Villány központjában lévő Rendezvénytértől indul és Villánykövesd település központjáig tart.

Villány város esetében a beruházás jellemzően meglévő közúton kerékpáros nyom kijelölését tartalmazza a szükséges közvilágítás korszerűsítéssel, míg Villánykövesden a közúti forgalomtól védett kerékpárút létesül a Villányi-Pogányi-vízfolyás töltésének burkolásával.

A nyomvonal érinti a Villányi vasútállomást, ahol B+R parkolót létesítenek elősegítve a multimodális közlekedés választását. A kerékpárút kritikus szakasza a vasúti kereszteződésen és a Villányi-Pogányi-vízfolyás feletti közúti hídon a kerékpáros forgalom átvezetése.

E szakaszon a fokozott közúti jelzésrendszerekkel hívják fel a járművek figyelmét a kerékpáros forgalom jelenlétére. Villányban és Villánykövesden egy-egy szakaszon a kerékpáros forgalom védelme érdekében a közvilágítást fejlesztik, nagyobb fényt adó LED-es lámpafejekre cserélik a jelenlegit.

A kerékpárút megépítése mellett fontos az infrastruktúra használatának, egyúttal a kerékpározásnak a népszerűsítése, amit a helyi lakosság körében megrendezésre kerülő akció keretében valósítanak meg.

A beruházás várható befejezése 2023. január 31.

Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat