Kapás van! Korábban még soha ennyi halat nem fogtak ki a Dunából a horgászok

2018. szeptember 17. hétfő 10:06

Kapás van! Korábban még soha ennyi halat nem fogtak ki a Dunából a horgászok

A Duna rendkívül alacsony vízállását és augusztusi hőségben a magas vízhőmérsékletet sem sínylették meg a halak. Sőt, a halászat betiltása óta a horgászok egyre több hallal térhetnek haza, s ez az idei nyárra is igaz volt. A horgásztavak többségében szintén átvészelte a kritikus időszakot az állomány.  

 

 

Mint azt Kapitány Zsolt, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke kérdésünkre elmondta, az idei nagy kánikula nem érintette váratlanul a magyar vizek halállományát, hiszen a korábbi években is voltak hasonló időszakok. 

Mivel a hazai halak jellemzően nem a forró nyári hónapokban, hanem tavasszal szaporodnak, ezért ez az időszak ilyen szempontból nem befolyásolja a szaporulatot.

Habár a nagy hőség igencsak igénybe veszi az emberek szervezetét, a halak esetében ezek a vízhőmérsékletek még tolerálhatóak. Gond akkor léphetne csak fel, ha
a vízhőmérséklet huzamos ideig túllépi az optimális szintet.

Mi az optimális vízhőmérséklet a halak számára?

- Ez halfajonként nagyon eltérő, így nem lehet pontosan behatárolni. Amikor a vízhőmérséklet már meghaladja ezt, és ehhez társul az oxigénhiány, valamint az algák elszaporodása tovább súlyosbítja a helyzetet, káros hatások léphetnek fel. Ekkor bizony elkezdhet pusztulni a halállomány, amire sajnos kisebb horgászvizeken volt is példa. Ilyenkor jellemzően az oxigén igényes-, szűk tűrőképességű halfajok, süllő, sügér, keszegfélék hullanak el először.

- Az idei hőséget eddig még viszonylag jól tolerálták a halak - fejtette ki Kapitány Zsolt. Maruszky János, a Mohácsi Dolgozók Horgász Egyesületének elnöke is alátámasztotta, Mohácson a bédai-holtágrendszerben sem került sor nagyobb halpusztulásra.

Mindemellett még egy pozitívum: megtörtént az augusztusi halállomány pótlása is több horgászvízen. Például 1500 kilogramm ponty került kihelyezésre a Pécsi-tóba, valamint 500 kilogramm a Kovácsszénájai tóba.

Minden rosszban van valami jó

Habár a Duna extrém alacsony vízállása sokaknak gondot okozott- hiszen többek között a hajózást is hátráltatta - akadt pozitívum is. 

- Az alacsony vízállás következtében a halak élettere leszűkült - vázolta Kapitány Zsolt. - Ez pedig pozitív hatással volt a halfogásra, hiszen a kisebb vízfelületen jóval nagyobb eséllyel horgászhatnak eredményesen.

Ha már az eredményes horgászatnál tartunk: 2016-ban lépett életbe a törvénymódosítás, ami a kereskedelmi célú halászatot megtiltotta. A mesterség művelői ennek nagyon nem örültek, a horgászok annál inkább.

Mint azt Maruszky János elmondta, azóta sokkal több halat fognak a Dunán a horgászok, korábban soha nem akadt ilyen mennyiségű hal horogra.

Kálóczy Eszter - Fotó: MDHE