Jutalmazzák a kiválóságot: a mohácsi Szabados Tamás kapta az E.ON ösztöndíját

2017. szeptember 16. szombat 19:06

Jutalmazzák a kiválóságot: a mohácsi Szabados Tamás kapta az E.ON ösztöndíját

Egy mohácsi fiatalember, Szabados Tamás érdemelte ki az E.ON „Jutalmazzuk a kiválóságot" ösztöndíját, mégpedig azzal, hogy 420 ponttal, vagyis a legmagasabb pontszámmal felvételizett a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának villamosmérnöki szakára. 

A kar nagy figyelmet fordít a tehetséggondozásra, ezért összefogott a duális képzésben érdekelt partnereivel, hogy a legmagasabb pontszámmal felvételiző diákokat ösztöndíj formájában támogatni tudja, amelynek összege havi húszezer forint, s ezt januárig kapja meg a kiválasztott hallgató.

A Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium egykori tanulója e-mailben értesült arról, hogy ő az idei díjazott.

- Nekem semmi teendőm nem volt, nem is tudtam, hogy egyáltalán létezik ilyen ösztöndíj, én csupán e-mailben kaptam az értesítést, aminek természetesen nagyon örültem - mondta lapunknak Tamás.

Az ösztöndíj azzal is jár, hogy duális képzésben vehet részt, ami azt jelenti, hogy hétfőtől szerdáig az egyetemi óráira jár, csütörtökön és pénteken pedig az E.ON-nál van szakmai gyakorlaton, amely hozzásegíti a gyorsabb tapasztalatszerzéshez, illetve az egyetemi tanulmányai alatt pénzt tud keresni.

A fiatal egyetemistának korábban voltak olyan elképzelései, hogy az orvosira adja be a jelentkezését, azonban erről lemondott.

Névjegy

Szabados Tamás Mohácson él szüleivel és ikertestvérével, azonban szeptembertől az egyetem mellett kollégiumban lakik Pécsett. Tanulmányait a Park Utcai Általános Iskolában kezdte meg Mohácson, majd az érettségit a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnáziumban tette le. Februárban jelentkezett a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Villamosmérnöki szakára, ahova a júliusban kiderült ponthatárok alapján felvételt nyert.

- Egy családi beszélgetés során felmerült a továbbtanulás, s az egyik rokonom, aki műszaki szakember, mondta, hogy szerinte három olyan lehetőség van, amivel nem lövök mellé, ha azt választom. Ez a három volt a gépészmérnök, a mérnökinformatikus és a villamosmérnök.

Egy kis keresgélés és olvasgatás után végül a villamosmérnöki szak mellett kötött ki, hiszen azt írták, oda nagyon kell a matematika, amit ő amúgy is szeret, így nem volt kérdés többé, hogy az orvosi, vagy a villamosmérnöki egyetemet válassza.

Eleinte gondolkodott, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemet jelöli meg elsőként, azonban Pécs teljesen magával ragadta, s úgy gondolta, hogy a megyeszékhely a megfelelő város arra, hogy egyetemre járjon.

- Csak jót hallottam a Pécsi Tudományegyetemről, ezért végül úgy döntöttem, hogy ezt jelölöm meg elsőként. Szeretem a várost is, rengeteg szép hely van itt, illetve nem utolsó sorban sok barátom is itt végzi a felsőfokú tanulmányait, így egyedül sem vagyok.

Képünkön: Péli Balázs, áramhálózati régióvezető adja át az ösztöndíjat Tamásnak.

 

Dittrich Zsófia - Fotó: E.ON Hungária