Jutalmat kap az önkormányzatnál dolgozók többsége - Csorbai számára nem szavazták meg a százezreket

2019. november 22. péntek 16:55

Jutalmat kap az önkormányzatnál dolgozók többsége - Csorbai számára nem szavazták meg a százezreket

Mohácson már a költségvetés tervezésekor elkülönítettek kéthavi pluszjuttatásnak megfelelő összeget azoknál az intézményeknél, ahol az elmúlt esztendők során nem volt érdemi béremelés, azzal, hogy év közben döntenek majd a kifizetés módjáról. 

 

 

A kéthavi keret első részét júniusban megkapták az érintettek, csütörtökön a második részéről döntöttek.

Ezúttal sem minden dolgozó részesült egyformán a pluszjuttatásban, azért, mert az intézményi körben van olyan ágazat, ahol az elmúlt években sor került fokozatosan végrehajtott bérrendezésre.

A Mohács-Bár-Homorúd-Sátorhely-Székelyszabar Köznevelési Intézményfenntartó Társulás által működtetett óvodákban és a bölcsődében dolgozók tekintetében a havi 250 ezer forint alatti jövedelmet kapó dolgozók egyhavi, a 250.000- 400.000 forint közötti bérrel rendelkezők sávosan emelkedő jutalomban részesülnek, a négyszázezer forintnál többet keresők nem kapnak plusz juttatást.

Az intézményfenntartó társulásban részt vevő többi település - a korábban kialakított gyakorlatnak megfelelően - egyedi elbírálás, és a település rendelkezésére álló anyagi lehetőségek figyelembe vétele - alapján, saját hatáskörben kíván az óvodaközpont nem mohácsi intézményeiben dolgozó munkavállalók jutalmazásáról határozni.

A Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott, mohácsi intézmények (Sombereki Szociális Otthon, ESZI, Családsegítő Szolgálat) munkavállalói egy havi pluszjuttatást kapnak.

Az önkormányzat által fenntartott többi intézménynél (Közétkeztetési Ellátó Szervezet, Szociális Otthonok, Polgármesteri Hivatal, Kanizsai Dorottya Múzeum és Könyvtár) az elmúlt időszakban sem volt a minimálbéren, illetve a garantált bérminimum feletti, érdemi béremelés, így ők valamennyien megkapták az egyhavi pluszjuttatást csakúgy, mint az önkormányzat alkalmazásában álló, és az önkormányzatunk által fenntartott többi intézmény (Közétkeztetési Ellátó Szervezet, Polgármesteri Hivatal, Kanizsai Dorottya Múzeum és Könyvtár) dolgozói.


A polgármester esetleges jutalmazásáról a döntést szintén a képviselő-testület hozhatja meg.

Mohács jelenlegi polgármestere, Csorbai Ferenc bruttó 698 ezer forintot kapott volna - a pénzt még a határozatról való szavazás előtt jótékony célra ajánlotta fel - azonban végül egy forint sem érkezik ilyen címen a számlájára, mert a képviselők elutasították az erről szóló javaslatot.


Dr. Csizmadia Csaba képviselő érvelése szerint azért nem jár neki a jutalom, mert az elmúlt egy hónapban nem végzett érdemi munkát a polgármester a hivatalban, márpedig a bérkiegészítés az éves polgármesteri munka elismeréseként jár.
Hozzátette, az adományozással, jótékonykodással maga is egyetért, sőt rendszeresen adakozik a képviselőtársaival egyetemben, azonban Csorbai Ferencnek is saját forrásból kellene adakoznia.

EQM