Junge Wilde: a sombereki szakács, Szemerédi Kornél a főzőverseny egyik esélyese

2018. január 12. péntek 14:34

Junge Wilde: a sombereki szakács, Szemerédi Kornél a főzőverseny egyik esélyese

Egy igazán tehetséges sombereki szakács, Szemerédi Kornél is a döntőbejutásért küzd a Junge Wilde elnevezésű, nagy hírű nemzetközi főzőversenyen. A fiatalember a Mohácsi Újság.hu-nak mesélt arról, hogyan került közel a szakmához, s, hogyan vezetett az útja külföldre.  

- Már gyermekkoromban is a vendéglátás érdekelt - mondta lapunknak Szemerédi Kornél. - Eredetileg azonban felszolgáló szerettem volna lenni, nem pedig szakács.

Aztán egy véletlen folytán - vagy csak szimplán a sors akarta így, hiszen véletlenek ugyebár nincsenek -, a középiskola befejezése utáni nyáron Salzburg egyik legjobb kávézójának a konyhájában kötött ki.

Névjegy

Szemerédi Kornél Mohácson született 1993-ban. Az általános iskolát a Sombereki Általános Iskolában végezte, majd a szakács szakmát a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában szerezte meg. Jelenleg Németország egyik elismert éttermében, a Gasthof zum Bad-ban dolgozik, februártól azonban konyhafőnökként hazatér Magyarországra az egyik pécsi étterembe.

- Itt talált rám a szakma. Az ottani főnököm észrevette, hogy ügyesen mozgok a konyhában és felajánlotta, hogy a kávézóval párhuzamosan dolgozhatnék a hoteljükben is. Elfogadtam az ajánlatot, és innentől kezdve már a szakács mesterség szerelmese lettem.

Az elején még a jobb kereset motiválta abban, hogy külföldön dolgozzon, ezért is ment 2013-ban Ausztriába.

- Ahogyan lépegettem előre a szakmában, s kerültem egyre feljebb a ranglétrán, már inkább a szakma szemszögéből tapasztalt, minőségi különbségek miatt döntöttem a külföldi élet mellett. Sok minőségi, számomra új, ismeretlen alapanyaggal találkoztam kint, emellett kiválóan felszerelt, tiszta konyhákban dolgozhatok.

A menü

A szakács lapunknak a menüt is elárulta, amely a következőképpen néz ki: előételnek füstölt céklát, Cobiát (ez egy halfajta, amely kötelező alapanyag), Crosnét, sört és Venere rizst (szintén kötelező alapanyag) tálal. A főétel Bavette (marhahús, kötelező alapanyag), hagymák, gombák, lencsekenyér és konfitált tojássárgája. Desszertként a kecsketej és joghurt, az uborka, az ánizs, az édeskömény és a Liita Cresse (kötelező alapanyag) együttesét szolgálja fel.

A jelenleg Németországban, egy Michelin-csillagos étteremben dolgozó sombereki szakács a Junge Wilde (magyarul fiatal vadak) verseny kiírását a Rolling Pin magazinban látta, amely a verseny szervezője.

- Két éve már részt vettem a megmérettetésen, azonban akkor nem sikerült idáig eljutnom, a top 30-ban végeztem. A részvételnek van egy feltétele, harminc év alatti szakembernek kell lennie a jelentkezőnek. Emellett megadnak pár kötelezően felhasználandó alapanyagot és technológiát. Ezekből kell háromfogásos menüt készítenünk, amelyet nekünk kell összeállítani.

Miután elkészítették a versenyzők a menüket, receptúrázniuk, fényképezniük, kalkulálniuk kell, majd elküldeni a szervezőknek az eredményt. A döntőbejutásért háromfős csoportokra bontva küzdenek, s minden csoportból egy megy tovább. 

A tét nem kicsi, a győztes két hétre Brazíliába utazhat a világ egyik legjobb séfjéhez, Alex Atalához dolgozni, emellett a szervező magazin lehoz a versenyzőről egy címlapsztorit is.

- Úgy gondolom, hogy nem csak a nyeremény a fontos, hanem a verseny eszmei értéke is. Rengeteg új kapcsolatot szerezhet az ember egy ilyen lehetőség során, amely a későbbiekben még lehet, hogy jól jöhet.

Szemerédi Kornél azonban nem külföldön szeretne megöregedni, februártól már az egyik pécsi, ismert étteremben kóstolhatjuk meg főztjét.

- Konyhafőnökként érkezem az étterembe, kinyitni valószínűleg csak áprilisban fogok, azonban előtte lesznek vacsoraestek, ahol a vendégek megismerkedhetnek velem, s felvázolhatom nekik azon terveimet, hogy milyen irányba vinném el az éttermet.

Dittrich Zsófia - Fotó: Facebook/Szemerédi Kornél