Jövőre február 8-án kezdődik a busójárás, már javában zajlanak az előkészületek

2023. november 18. szombat 09:32

Jövőre február 8-án kezdődik a busójárás, már javában zajlanak az előkészületek

Bár még több mint három hónap van hátra a busójárás kezdetéig, a háttérben javában zajlanak az előkészületek, olyannyira, hogy már a hivatalos program is elkészült.

 

Jövőre a korábbi esztendőkben megszokottakhoz képest (tavaly például február 16-a volt a kezdés napja) kicsit előbb, február 8-án indul a busójárás.

A télűző népszokás időpontja természetesen nem hasra ütéssel dől el, a tavaszi napfordulót követő első holdtölte dátuma határozza meg, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap farsangvasárnap, ami a mindig csütörtökön kezdődő, s kedden befejeződő busójárás tetőpontja.

Ebből adódóan 2024-ben február nyolcadikára esik a kezdőnap.

Egyébként ez az időpont ugyan nem számít rendkívülinek, de arra is voltak már példák, hogy januárban kezdődött a télűzés, igaz, nem éppen sokszor: az utóbbi száz évben mindössze kétszer, legutóbb 2007-ben. Akkor január utolsó napjára esett a busójárás első napja.

Bár azt egyelőre természetesen nem tudni, milyen lesz akkor az időjárás, de nem kizárt, hogy a busóknak nagyon bele kell majd „húzniuk", mivel február végén akár még fagyos is lehet az időjárás.

Az előkészületek természetesen javában zajlanak, olyannyira, hogy már a hivatalos program is elkészült, amit hamarosan közreadunk lapunkban.


 

M. B.