Jól állunk baglyokból: majd' száz telel Mohácson

2018. február 17. szombat 11:16

Jól állunk baglyokból: majd' száz telel Mohácson

Háromszor annyi erdei fülesbaglyot számláltak össze idén télen a megyében, mint eddig bármikor. Mohács, Bóly és Nagybudmér az egyik kedvenc telelőhelyüknek számít. 


Az erdei fülesbaglyok télen nagyobb csapatokba is összeverődhetnek, s a nappalokat a rejtőzködésre alkalmas helyeken, főleg örökzöld fákon töltik. Szívesen tartózkodnak a lakott területeken, ahol a közlekedés zaja vagy az emberek mozgása cseppet sem zavarja őket.

Január utolsó harmadában - kapcsolódva az országos bagolyszámlálási programhoz - ezért főleg a temetőket, templomkerteket, parkokat, a fenyőkkel vegyes utcai facsoportokat, fasorokat vizsgálták át a madártani egyesület baranyai tagjai.

Természetesen ellenőrizték azokat a helyeket is, ahol a korábbi években jelentősebb gyülekezőhelyeket találtak. Örvendetes módon lakossági bejelentéseket is kaptak, így minden eddiginél több helyről sikerült adatokat gyűjteniük.

Összesen 30 gyülekezőhelyet fedeztek fel, ahol a számlálás pillanatában 1039 erdei fülesbagoly tartózkodott. A felderített gyülekezőhelyek száma nyolccal haladta meg az eddigi maximumot, a baglyok száma pedig közel háromszor annyi volt, mint a korábbi csúcs. A legtöbb példányt a Kisszentmártonhoz tartozó Mailáthpusztán figyeltük meg (136), de Mohácson (96), Bólyban (88) és Nagybudméron (83) is jelentős számban teleltek baglyok.

EQM