Jézus Krisztus mindenkinek a Megváltója - Ilyen volt az éjféli szentmise a Pécsi Székesegyházban

2019. december 25. szerda 08:35

Jézus Krisztus mindenkinek a Megváltója - Ilyen volt az éjféli szentmise a Pécsi Székesegyházban

A pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyházban bemutatott éjféli szentmisét Dr. Kajtár Edvárd plébános celebrálta. 

 

 

A Székesegyház plébánosa a szentmisét megerősítő gondolatokkal kezdte, arra emlékeztette a nagy létszámban ünneplő híveket, hogy Isten minden helyzetben jelen van, az örömteli- és a kilátástalannak tűnő helyzetekben egyaránt.

„Milyen érdekes hogy a Megváltó éjszaka jön el, sötétségben. Ez egy nagyon szép szimbólum, hiszen azt jelenti, hogy Isten a sötét pillanatokban is akar nekünk segíteni, akkor, amikor magányosnak, szomorúnak érezzük magunkat. Ezért fogadjuk el az Ő ajándékát, Jézus Krisztust, és mondjunk igent rá" - hangsúlyozta Edvárd atya, és máris felcsendült az angyali kórus, amely az énekekkel emelte az ünnepi hangulatot.

Az evangéliumi részlethez  kapcsolódóan a plébános homíliájában kiemelte annak fontosságát, hogy az ünneplés során álljunk meg és adjunk hálát. Továbbá az atya a szentírási szakasz értelmezése során a mindenki számára jelenlévő Jézusról beszélt.


„Amikor megszületett a Megváltó, a zsidók várva várt messiása, aki helyreállítja az ember és Isten közötti kapcsolatot, az angyalok elindultak, hogy hirdessék az örömhírt. De először nem a zsidókhoz, nem a hívőkhöz vitték a jó hírt, hanem a pásztorokhoz, olyan személyekhez, akik nem voltak tagjai a közösségeknek, nem vettek részt a városi-, falusi eseményeken, nem jártak templomba, mert mindig az állataikkal voltak" - magyarázta Edvárd atya.

A plébános felhívta a figyelmet arra, hogy a felolvasott evangéliumi részlet (Lk 2,1-14), bár 16 mondatból áll, ebből csak 3 szól Szűz Máriáról, az Ő jegyeséről és Jézusról, míg 8 a pásztorokról (a többi a körülményekről). Tehát a bibliai szakasz középpontjában a pásztorok, a perifériára eső emberek állnak. Mindez arra utal, hogy Krisztus mindenki számára jelenvaló.

„Jézus Krisztus nemcsak a vallásos embereké, akik járnak templomba, nemcsak azoknak a Megváltója, akik ezt az egészet elhiszik. Jézus Krisztus azoknak a Megváltója is, akik nem járnak templomba, akik ebben az egészben nem hisznek, a mindennapjaikat, erkölcseiket nem úgy szervezik, szervezték, ahogyan azt Jézus hívei, a keresztények teszik. Jézus Krisztus Megváltója a hinduknak, a muszlimoknak, a buddhistáknak, a gyakorlati vagy elméleti ateistáknak is. Mindenkinek a megváltója." -fejtette ki, majd hozzátette, hogy az angyalok a periférián élőkhöz mentek el. „Isten egyszülött Fia hatással volt a pásztorokra, elgondolkodtatta őket, mert örültek a születésének, annak, hogy eljött Valaki, aki reményt hozott. De vajon ránk milyen hatással van Krisztus eljövetele?" - tette fel a kérdést a plébános.

„A mai ünnep másik üzenete az örömhír mellett egy feladat. Gondolkozzunk el azon, hogy mennyi mindenért lehetünk boldogok. [...] Adjunk hálát, hogy ma este együtt ünnepelhetünk a szeretteinkkel, hogy jó az egészségük, hogy itt tudunk lenni az éjféli szentmisén" - hangzott el a homíliában. Ugyanakkor a hálaadás mellett egy másik feladatra is felhívta a figyelmet az atya, mégpedig arra, hogy magunk is vigyük tovább a jó hírt, akárcsak az angyalok és ne feledkezzünk meg azokról sem, akik a perifériára esnek. „Legyünk azok az emberek, akiken keresztül Jézus meglátogathatja a körön kívül lévő társainkat. Figyeljünk oda a környezetünkben élőkre és legyünk kedvesek hozzájuk" - zárta elmélkedését Dr. Kajtár Edvárd atya, plébános.

Az éjféli szentmise ide kattintva tekinthető meg videón.

Forrás: Pécsi Egyházmegye