Jaksics György: ha nem vigyázunk, 20-30 év múlva teljesen eltűnik a féltve őrzött tudás

2020. február 22. szombat 08:52

Jaksics György: ha nem vigyázunk, 20-30 év múlva teljesen eltűnik a féltve őrzött tudás

Mohácson a Táncsics Mihály utcában nyílt meg a Sokac Ház, ahol bemutathatóvá váltak a helyi sokac hagyományok. A tájházban számos népművészeti tevékenység megtekinthető és kipróbálható, ami Jaksics György szerint jót is tenne a fiataloknak, akik egyre inkább eltávolodnak a hagyományoktól.  

 

- Sokkal gazdagabbak lettünk, és jobban meg tudjuk mutatni a sokac kultúrát, ami véleményem szerint szükséges is, mivel mostanában nem a kultúrának megfelelő népviseletek készülnek - mondta Jaksics György, a Mohácsi Horvát Önkormányzat elnöke lapunknak.

A busójárás kapcsán elmondta, hogy a sokac népviselet készítése nagy népszerűségnek örvend, sok fiatal öltözik be, de többen eltérnek a hagyományos népviselettől.

Arany csíkok, különböző rongyok díszítik manapság a ruhákat, ami a sokac hagyományban egyáltalán nem léteznek, és ha nem vigyázunk, 20-30 év múlva teljesen eltűnik a féltve őrzött tudás - mondta lapunknak Jaksics György.

A Sokac Házban interaktív bemutatókon keresztül lehet megnézni a hagyományos táncokat, viseleteket és szokásokat. Ez erősen ajánlott azoknak a fiataloknak, akik részt szeretnének venni a mohácsi fesztiválon.

- Elindítottunk egy olyan programot, ahol élőben is meg lehet tekinteni a hagyományhoz kapcsolódó érdekességeket, s idős, a témában jártas asszonyoktól kérdezni is lehet.

Jaksics György azt is elmondta lapunknak, hogy sok fiatal kér kikérőt az iskolában a busójárás alkalmából, hogy minél többen részt vehessenek a programokon. Tavaly 450 igazolást adott az önkormányzat, azonban idén már nem lehet csak úgy hozzájutni a papírokhoz. Részt kell venni a fiataloknak egy tanfolyamon, ahol elsajátíthatják a hagyományos táncot, a népviselettel kapcsolatos tudnivalókat és egy előadást is végighallgatnak. Így próbálják őket arra ösztönözni, hogy megtartsák a szokásokat.

A Sokac Házba ellátogató vendégek, turisták interaktív módon megismerkedhetnek a sokac néptánc és népzenei kultúrával, gasztronómiával, viseletkészítéssel és más népi mesterségekkel, szokásokkal, az olvasókör hagyományőrző csoportjai ugyancsak otthonra lelnek.

Képünkön: Sokác népviseletbe öltözött lányok vonulnak a busójárás első napján, csütörtökön.

Pauska P. - Fotó: MTI/Sóki Tamás