Itt a magyarlukafai vadászgyilkosság nyomozati anyaga: tényleg brutális részletek

2012. március 19. hétfő 13:20

Hidegvérrel gyilkolt a rendőrség szerint az a mozsgói orvvadász, aki egy természetkedvelőt megölt, egy vadászt pedig súlyosan megsebesített múlt pénteken Magyarlukafa közelében.

Fellegi Norbert, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője hétfőn Pécsett a nyomozás eddigi eredményeiről tartott sajtótájékoztatón elmondta: a 44 éves természetjáró és a 23 éves vadász aznap délelőtt tíz és fél tizenegy között vadetetőket ment feltölteni, amikor a földútról megláttak egy fehér terepjárót, az út mellett pedig két megnyúzott szarvastetemet.

Gyanították, hogy orvvadásszal van dolguk, ezért a jármű felé vették az irányt, az pedig hirtelen elindult. Nem sokkal azután, hogy autójukkal követni kezdték, a terepjáró megállt. Miután mindhárman kiszálltak a kocsikból, a vadorzó benyúlt az autójába a csőre töltött pisztolyáért, majd a természetjárót hasba, a menekülni próbáló vadászt pedig hátba lőtte.

A rendőr alezredes hozzátette: a súlyosan sebesült vadásznak még volt annyi ereje, hogy elbújjon a közeli bozótosban. Mivel az elkövető nem találta meg, visszament az első áldozatához. A súlyosan sérült, földön fekvő természetjáró férfi éppen a rendőr ismerősét tájékoztatta a történtekről mobiltelefonon, amikor a gyilkos kést rántott, és hidegvérrel, egyetlen mozdulattal elvágta a torkát.

Az orvvadász ezután a pisztolyt és a kést bedobta a kocsijába, és elhajtott. A természetjáró a helyszínen meghalt, a vadászt mentőhelikopter szállította kórházba. A fiatal férfinak a tüdeje sérült meg, a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján megoperálták, felépülésére jó esély van.

Harmati Béla, Szigetvár rendőrkapitánya elmondta: a rendőrök az autó típusának, rendszámának ismeretében, valamint annak alapján, hogy a sérült vadász megmondta a nevét, eljutottak az elkövető családjához, felhívatták telefonon, és megegyeztek vele, hogy megadja magát. A férfit Szulimán határában a Zengő bevetési szolgálat fogta el.

Fellegi Norbert beszámolt arról, hogy lefoglalták az emberöléshez használt pisztolyt és kést, az elkövető lakásán tartott házkutatáson pedig több, orvvadászatban használatos eszközt, fél mázsa vadhúst és vadhúsból készült szalámit találtak.

Rábukkantak a vadak elejtéséhez használt puska rejtekhelyére és tokjára, a fegyver azonban nem került elő.

A rendőr alezredes elmondta: több emberen elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítják a vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett vadorzót. Vizsgálják, hogy tettét aljas indokból és védekezésre képtelen személy terhére követte-e el. Ha bűnössége bebizonyosodik, tényleges életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatja a bíróság.

Fellegi Norbert megjegyezte, hogy a gyanúsított a kihallgatásán beismerte a bűncselekmény elkövetését. Azt mondta, bánja amit tett, "de már nem lehet visszacsinálni". A gyilkosságra értelmes magyarázatot nem adott, a nyomozók azt gyanítják, el akarta hallgattatni az őt lebuktató két férfit.

Az elkövető több ismerősét is felhívta telefonon az elfogása előtt. Elmondta nekik, hogy embert ölt, ezért hosszú ideig vagy lehet, hogy soha többé nem találkozhat velük.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a közmunkásként dolgozó gyanúsított ellen korábban lopás, okirat-hamisítás és lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés miatt is folyt eljárás, utóbbit azonban bizonyítékok hiányában megszüntették.

Harmati Béla újságírói felvetésre legendának nevezte azt, hogy az orvvadász a rendőrségi kapcsolatainak köszönhetően tudta hosszú időn keresztül űzni illegális tevékenységét. A rendőr alezredes megjegyezte, hogy a gyanúsított ismer ugyan egy volt rendőrt, de ő évekkel ezelőtt leszerelt a testülettől.


(mti)