Ismét Szekó Józsefet indítja a Fidesz a polgármesteri posztért Mohácson

2019. június 06. csütörtök 19:16

Ismét Szekó Józsefet indítja a Fidesz a polgármesteri posztért Mohácson

Csütörtökön ült össze a Fidesz Mohácsi Csoportja, s úgy döntöttek, hogy ismét Szekó Józsefet indítják a polgármesteri posztért. Megválasztása esetén a városvezető hatodik ciklusát kezdheti meg. 

 

Újra Szekó Józsefet ajánlotta polgármesterjelöltnek a párt országos testületei felé a Fidesz Mohácsi Csoportja, az erről szóló döntést csütörtökön este hozták meg. Ajánlásuk akkor válik hivatalossá, amennyiben azt a párt országos testülete, a Választási Előkészítő Bizottság is jóváhagyja.

Szekó József a jelölést elfogadta. 

Ugyancsak határoztak arról, hogy az egyéni kerületekben is ugyanazokat indítják, akik öt éve győztek a körzetükben, tehát mind a nyolc fideszes képviselő újrázhat. 

A csoport ülése tisztújító közgyűlés is volt egyben, a Fidesz Mohácsi Csoportjának élén sem történt változás, továbbra is Pávkovics Gábor az elnök. 

Amennyiben az ősszel esedékes önkormányzati választáson megválasztják, Mohács polgármestere hatodik ciklusát kezdheti meg a város élén.

Szekó József 1998. október 18-án tette le hivatali esküjét. Huszonegy évvel ezelőtt csaknem háromszázmillió forintos hiány mutatkozott az önkormányzat kasszájában, jelenleg pedig 48 fejlesztési program fut több mint tízmilliárd forint összértékben.

A városvezető eredetileg négy évre vállalta el a feladatot.

- 1996 elejétől vettem át két önkormányzati cég vezetését, amelyekből aztán létrehoztuk a Városgazdálkodási Kft.-t - idézte fel a kezdeteket tavalyi kerek évfordulón Szekó József. 

- Válságmenedzsernek érkeztem, sikerült talpra állítani a céget, tizenötszörösére növeltük az árbevételét, nyereségesen gazdálkodtunk. Aztán Bánki Erikék felkértek, hogy vegyem át az akkor nehéz helyzetben lévő város vezetését. Akkor négy évről volt szó.

Szekó József hozzátette, 1998-ban Mohács eladósodott település volt, csaknem háromszázmillió forint volt a hiány, az önkormányzat és intézményei működési problémákkal küszködtek.

- Itt is válságkezelésről szólt a munka, az első egy-két év ezzel telt. Úgy gondoltam azonban, hogy Mohácsban nagy fejlődési potenciál van, megpróbáltuk a mindaddig kiaknázatlan lehetőségeket kihasználni és megalapozni a későbbi fejlesztéseket.

 

Ehhez azonban egy „apróság" hiányzott, nem voltak az önkormányzatnak fejlesztésre használható területei.

- Ez nagyon komoly versenyhátrányt jelentett, ezért az első lépéseim egyike az volt, hogy területeket vásároltunk, szereztünk vissza. Több tíz hektárról volt szó, amikor ezek már megvoltak, létrehoztuk az akkor hatvan-, ma 150 hektáron működő ipari parkot.

- Rá kellett jönnöm, hogy a városfejlesztés nem megy egyik évről a másikra. 15-20 évre szóló jövőképet kellett alkotni, milyennek szeretnénk látni addigra Mohácsot, aztán lépésről lépésre megvalósítani. A polgármesterség is egy szakma, amit sehol nem tanítanak, s valóban csak a gyakorlatban lehet elsajátítani. Amikor a négy év, amit vállaltam, lejárt, az elképzelések negyedét sem valósítottuk meg, ezért a folytatás mellett döntöttem, s ebből lett mostanra húsz év.

Azóta már egy újabb esztendő java része is eltelt, ismételt megválasztása esetén pedig - országos összevetésben is párját ritkító módon - hatodik ciklusát kezdheti meg Szekó József polgármesterként a város élén.

 

Máté Balázs - Fotó: Dittrich Éva