Ismét mozog a föld Dunaszekcsőn, két családot kiköltöztettek a Várhegy közeléből

2015. augusztus 26. szerda 10:10

Frissítve: 2015. augusztus 26. szerda 14:26

Ismét mozog a föld Dunaszekcsőn, két családot kiköltöztettek a Várhegy közeléből

FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE: újabb félmillió köbméternyi föld mozdulhat meg. Olyan kritikussá vált a helyzet a már 2008 óta omladozó dunaszekcsői löszfalaknál, hogy a Várhegy közelében lakó két családot ki kellett költöztetni otthonából.

Tulajdonképpen senkit nem ért váratlanul, hogy a régóta mozgó dunaszekcsői löszfalak a napokban ismét omlásnak indultak, azonban természetesen senki nem repes, hogy a helyzet olyannyira veszélyessé vált, hogy két családot kedden ki kellett költöztetni az otthonából

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság vezetője lapunknak nyilatkozva azt mondta, a szakértői vélemények alapján rendelte el a kitelepítést, mivel a két ház életveszélyessé vált. Hozzátette, a fejleményeket természetesen figyelemmel kísérik, s ha szükséges, újabb intézkedésekről döntenek. 

Faller János, Dunaszekcső polgármestere érdeklődésünkre elmondta, a két érintett házban összesen négyen laknak, ők a rokonaikhoz költöztek. 

A Várhegyen szemmel láthatóan is új repedésvonalak jelentek meg az elmúlt héten. 

A Mohácsi Újság.hu egy, a helyszínt kiválóan ismerő szakember azt mondta, a csaknem egy évtizede zajló, legújabb mozgások eddig "láthatatlanul" zajlottak, most azonban már a felszínen is pontosan  nyomon követhetők. Úgy vélte, egyelőre kiszámíthatatlan, pontosan mikor és mi fog történni, azaz lesz-e egy vagy több nagy omlás, vagy lassan megy végbe a suvadás, Számításai szerint azonban nagyon jelentős mennyiségű, félmillió köbméternyi föld mozdult, illetve mozdulhat meg.

Faller János mindezt megerősítette. Hozzátette, a már említett két ház mellett további kettő, állandóan nem lakott ingatlant is veszélyeztet a földmozgás, azok kiürítése szintén folyamatban van. A továbbiakat illetően egyelőre nem tudott bővebb információval szolgálni, azonban nem zárta ki azt az eshetőséget sem, hogy újabb óvintézkedésekre lesz szükség.     

Amint arról néhány hete beszámoltunk, a löszfalak kiemelten védett, római kori régészeti lelőhelyet is veszélyeztetnek.

A szakemberek folyamatosan szemmel tartják a Várhegyet, mivel a területrészen, illetve annak közvetlen közelében már évszázadok óta rendszeresek a felszínmozgások. Az ezeket megelőző, legújabb jelenségek 2007 őszétől kezdődően zajlanak, amit az elvégzett terepi ellenőrzések eredményei és az utóbbi években megvalósuló geológiai mérések is igazolnak.


Képünkön: Dunaszekcső, háttérben a Várhegy.   

M. B. - Fotó: Dunaszekcső önkormányzata