Íme a választás menetrendje: hamarosan indul a kampány, Baranyában is küzdenek a kegyeinkért

2018. január 11. csütörtök 15:26

Íme a választás menetrendje: hamarosan indul a kampány, Baranyában is küzdenek a kegyeinkért

Április 8-ra tűzte ki csütörtökön a köztársasági elnök az országgyűlési választásokat, így már pontosan tudható, hogy a voksolást megelőzően milyen dátumoknak van különös jelentősége. A pártok többsége a baranyai választókerületekben már megnevezte jelöltjeit. 

Azzal, hogy Áder János államfő csütörtökön április 8-ra tűzte ki az országgyűlési választások napját, a voksoláshoz kapcsolódó határidők is ismertté váltak.

Ezek közül a legelső február 9-én esedékes, a magyarországi lakóhellyel rendelkező választók ettől kezdve kapják kézhez a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést.

Ajánlócédulákat nem érdemes keresni a borítékokban, azok ugyanis megszűntek (már az előző voksolást megelőzően). Helyettük a jelölteket indítani kívánó szervezetek, pártok ajánlóíveken gyűjthetik össze a szükséges ötszáz aláírást.

A választást megelőző 50. napon, február 17-én indul hivatalosan a kampány. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a pártok önmagukat és jelöltjeiket reklámozó plakátokat helyezhetnek el, a televíziókat, rádiókat, újságokat ellephetik a politikai hirdetések. Idén sem lesz kampánycsend, de a választás napján nem lehet választási gyűlést tartani, illetve a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül tilos kampányolni.

Március 5.: eddig az időpontig gyűjthetik össze az egyéni választókerületekben az indulni szándékozók a legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlását.

Március 6.: Az országos listákat eddig lehet bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

A nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok március 24-ig vetethetik fel magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál, március 31-ig pedig a választás napján külföldön tartózkodó és ott szavazni szándékozó választók feliratkozhatnak a jegyzőknél a külképviseleti névjegyzékbe.

Aki Magyarországon, de nem a lakóhelyén tartózkodik a választás napján, április 6-ig jelentkezhet át egy másik településre a helyi választási irodán.

A külhoni magyarok levélben leadott voksainak április 7-ig meg kell érkezniük.

A szavazás napjának éjjelén, április 8-án előzetes eredményt közöl majd az Nemzeti Választási Iroda, az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 14-én, a választás országos eredményét pedig április 27-én jelentik be.

Országszerte 106 egyéni országgyűlési választókerület van, Baranyában pedig négy.

Az önálló komlói, siklósi választókerületek már 2014 előtt megszűntek, előbbi az egyik pécsihez, utóbbi a szigetvárihoz tartozik.

Kis pártok, ismeretlen nevek

A nem parlamenti pártok némelyike is nyilvánosságra hozta listáját. Az Együtt a baranyai 1. kerületben Berkecz Balázsot indíthatja, feltéve, hogy a politikus ellen jelenleg is zajló etikai vizsgálat nem zárul a jelölt pártból való kizárásával. A párt a második választókerületben Rajnai Attilát, a harmadikban Jenei Zsanettet, míg Szigetváron dr. Vass Péternét állítja csatasorba. A Bokros Lajos által vezetett Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) körül még kisebb bizonytalanság érezhető. Az egykori KSH-elnök Mellár Tamás pécsi közgazdász ugyanis előbb a szervezet színeiben indult volna, ám később magát független indulónak aposztrofálta, így még nem biztos, hogy milyen színekben jelölteti magát Pécsen (ha egyáltalán elindul). Mindenesetre a második kerületben Tukora Gábort nevezik be a versenybe, a harmadikban Matula Gergely, míg a negyedikben Bérdi László neve állhat a szavazólapon.

A pártok többsége már megnevezte jelöltjeit, akik harcba szállnak a polgárok szavazataiért tavasszal az országgyűlési választásokon.

A Fidesz-KDNP-nél Baranya megyében az 1. választókerületben Csizi Péter jelenlegi országgyűlési képviselő indul, míg a 2.-ban Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Szintén egyértelmű volt Hargitai János részvétele a 3. választókerületben, Mohácson és térségében. A negyedikben, Szigetváron és környékén viszont Tiffán Zsolt helyét Nagy Csaba, a megyei önkormányzat elnöke vette át.

Bemutatta már jelöltjeit az LMP is, a párt összefogott a Gémesi György egykori MDF-elnök által idén alapított Új Kezdet elnevezésű szervezettel. Így aztán az LMP színeiben Baranyában az egyes kerületben Keresztes László Lóránt pécsi önkormányzati képviselő száll harcba, és szintén az ökopártot képviseli a négyes kerületben induló Angyal Károly. A Gémesi-féle tömörülést képviseli a kettesben Hohn Krisztina, Mánfa polgármestere, a hármasban pedig Martonfa egykori jobbikos vezetője, Bosnyák András.

A Jobbik baranyai egyéni képviselőjelöltjei is ismertek már. Mindkét jelenlegi önkormányzati képviselő, Fogarasi Gábor és Gyimesi Gábor is küzd a szavazók voksaiért, előbbi az egyes, utóbbi a 2. választókerületben, míg a 3.-ban Szőcs Norbert méreti meg magát. A szigetvári körzetben Andrics Alíz, a párt megyei közgyűlési képviselője indul.

Nemrég megszületett a megállapodás az MSZP és a DK között, bár a szövetség korántsem teljes. Az egyezség lényege, hogy nem lesz közös lista, az egyéni körzetekben a két párt jelöltjei nem indulnak egymás ellen.

A tárgyalások végén az MSZP 60, míg a DK 46 egyéni kerületben állíthat jelöltet. Baranyában Gyurcsány pártja, a DK jelöltjei szállnak harcba a 2. és a 3. választási kerületben, azaz a DK színeiben Nagy Ferenc kap lehetőséget, míg Mohácson Lukács János.

Ez azt jelenti, hogy Kunszt Márta, a DK pécsi önkormányzati képviselője áldozatául esett a két baloldali párt közti megállapodásnak, csakúgy, mint Szakács László, a szocialisták jelenlegi országgyűlési képviselője, aki szintén nem indul egyéni jelöltként.
A megkötött egyezség értelmében ugyanis az MSZP-t az egyes választókerületben, Pécsett Tóth Bertalan, míg a négyesben, Szigetváron Nagy Attila képviselheti majd a voksoláson.

 

H. L. B. - M. B.