Így választott Mohács 2002-ben: Szekó József több mint nyolcvan százalékkal nyert

2019. szeptember 20. péntek 10:11

Így választott Mohács 2002-ben: Szekó József több mint nyolcvan százalékkal nyert

Tizenhét évvel ezelőtt a mohácsi helyhatósági választáson résztvevők elsöprő többsége, 82, 43 százaléka a várost 1998 óta vezető Szekó József polgármesterre voksolt. A legtöbb városatya a Fidesz jelöltjeként indulva került be a képviselő-testületbe.  

 

2002-ben a nemzetiségek még kisebbségi kompenzációs listáról, valamint kedvezménnyel is mandátumokat szerezhettek az önkormányzatok képviselő-testületeiben.

Mohácson ennek megfelelően tizenhét évvel ezelőtt nem tizenhét, hanem tizennyolc tagja lett a testületnek, kompenzációs listáról egy-egy német, illetve cigány kisebbségi jelölt kapott megbízatást a szavazás eredménye alapján, a kedvezményes mandátumot pedig a horvátok vitték el. 

A tíz egyéni választókerületből hetet a Fidesz húzott be a városban, a további háromból egyet-egyet az Együtt Mohácsért Egyesület, az MKDSZ és az MSZP szerzett meg.

Kompenzációs listáról a pártok közül a szocialisták további négy, a szabaddemokraták egy mandátumhoz jutottak.

A polgármester-választást hatalmas fölénnyel nyert meg 2002-ben Szekó József, a Fidesz jelöltje. A várost akkor már négy éve vezető politikus a szavazatok 82, 43 százalékát szerezte meg.

Riválisa, az SZDSZ színeiben próbálkozott dr. Torjay Gábor 17, 57 százalékkal zárt.

A voksoláson az arra jogosultak 41, 51 százaléka, 6633-an jelentek meg a mohácsi szavazókörökben 2002-ben.

M. B.