Igy látja a busójárást belülről Répásy Zsolt fotográfus, aki már-már hazajár Mohácsra

2018. február 04. vasárnap 15:40

Igy látja a busójárást belülről Répásy Zsolt fotográfus, aki már-már hazajár Mohácsra

Répásy Zsolt, a szabadúszó fotográfus egy különleges kiállítással mutatja be a busójárás jellegzetességeit, érdekességeit és szépségeit. Segítségével bárki bepillanthat a kulisszák mögé és a ˝busók szemével" élheti át az eseményt. 

A veszprémi születésű Répásy Zsolt fotósként bejárta már a fél világot, számos cikke, képriportja, publikációja jelent már meg a nemzetközi és az ázsiai National Geographic magazinokban és az online felületeken. Pénteken Mohácson nyílik kiállítása, amelynek különlegessége, hogy az elmúlt évek busójárásit a busók szemszögéből tárja elénk.

- Elsősorban, sőt szinte kizárólag embereket fotózok, közösségeket, népcsoportokat a saját kulturális környezetükben, életterükben - meséli munkáiról a fotós. - Mindig az ember érdekel, és a kulturális öröksége, illetve az, hogy erre hogyan vigyáz, hogy ápolja, hogy viszi tovább, hogy tartja fent. Ez lehet akár kézművesség, népművészet, zene, viselet, bármi. Ilyenkor mindig a saját kíváncsiságom hajt, egyszerűen csak szeretném minél jobban megismerni az adott témát, embereket, a közelükben lenni, hallgatni őket, beszélgetni. Erre kiváló eszköz a fotózás. 

A fotográfus szívesen járja a világot és készít képeket érdekes emberekről, helyekről. Többször járt Erdélyben, Kalotaszegen, az elmúlt négy évben többször utazott Afrikába. Ugandában egy önkéntes orvosi misszió munkáját dokumentálta, Nigériában és Szenegálban számos népcsoportot fotózott. Mohácson szintén többször járt, nagyon szeret ide visszatérni. Úgy fogalmaz hazajár.

 

- Gyerekkoromban voltam először busójáráson a 80-as években. Már akkor elvarázsolt, de igazából négy éve, amikor egy fotós barátommal eljöttünk megint a Busók földjére és teljesen véletlenül belecsöppentem a hétfői házalásba - előtte nem is tudtam, hogy ilyen létezik - valójában akkor szerettem bele a hangulatába, az egész eseménybe. Nagyon tetszett az egészet körülölelő titokzatosság, a játékosság és a hagyományhoz való hűség.

Zsolt először négy éve fotózta a busójárást, azóta minden évben új ötletekkel és elképzelésekkel tér vissza, hogy megörökítse azt.

- Nagyon örülök annak, hogy a fiatalok, gyerekek is ápolják a hagyományt és fontosnak tartják, hogy fennmaradjon. Jó látni, hogy évről-évre egyre több busó van. Az állandó változás egy teljesen természetes folyamat, de nem minden változást tartok pozitívnak. Például fontosnak tartom megemlíteni a maszk jelentőségét, az álca, a személyazonosság elrejtése, a busó titokzatossága olyan, amire figyelni kell, mégis mostanában látok a maszkjukat a kezükben cipelő fiatalokat is, ezt nem lenne szabad. Ettől eltekintve úgy gondolom , hogy egyre népszerűbb a busójárás, egyre több turista érkezik belföldről és külföldről is, ami nagyon jó, hisz a város jó hírét öregbíti és a busójárás hírét viszi a világban.

A fotós nagy lelkesedéssel lesz részese minden évben az eseménynek, szerinte belülről, egy csoport vendégeként, vagy részeként megélni a busójárást egészen más. Alkalom nyílik mély beszélgetésekre, a hagyomány apró finomságainak még mélyebb megértésére és természetesen a jó mohácsi "busóbor" és pálinka kóstolására is.

-A busójárás régóta a szívügyem, ameddig csak tehetem, minden évben tervezek visszatérni. Vannak még ötleteim amikkel remélem évről évre valami újat tudok megmutatni ebből a csodálatos tradícióból - mondja a jövőbe nézve Zsolt.

A fotográfus kiállítása, Busójárás- a busók szemével, február 9.-től lesz látható a Busóudvarban.

 


 

Ózdi Sára - Fotó: Répásy Zsolt