Így befolyásolja a pörkölési technológia a kávé aromáját

2023. május 09. kedd 20:26

Így befolyásolja a pörkölési technológia a kávé aromáját

Aki egyszer hozzászokik a specialty kávék finom aromájához, onnantól kezdve mindig arra vágyik. Mint tudjuk, a megszokott, nagyüzemi kávék íze közel sem nyújtja ugyanazt az élményt, de sokan úgy gondolják, hogy ennek kizárólag a kávégép és -alapanyag minőségéhez van köze. Tény, hogy a kávé zamata szempontjából mindkettő fontos szerepet játszik, de van még egy jelentős faktor, amiről ilyen esetben nem szabad elfeledkezni – ez nem más, mint a pörkölés.

Ha igazi kávérajongó hírében állsz, neked is érdemes megismerni, hogy a pörkölési technológia milyen módon befolyásolja a kedvenc frissítőd ízét.

A pörkölés mint a komplex ízvilág és a tökéletes kávé titka

Kevesen tudják, de a finom, markáns kávé titka nagyon nagy mértékben függ a pörkölés stílusától. Tudniillik a frissen szüretelt zöld kávébabok íze elképesztően jellegtelen, ami kizárólag a pörkölés során módosul azzá a karakteres aromává, amit mindannyian jól ismerünk.


A folyamat több fázison keresztül zajlik, ami alatt a kávébabok kémiai és fizikai tulajdonságai egyaránt megváltoznak. Az első szakaszban kialakul egy élénk savasság és megjelennek a kávé elsődleges, virágos aromái, amit a második periódusban a mélyebb, gyümölcsösebb zamatok követnek. A pörkölés legvégén felszínre törnek a kakaósabb és fanyarabb aromák is, mígnem a babok elérik azt a kesernyés, égett ízvilágot, ami a kávéról azonnal eszünkbe jut.

Miért nyújt gazdagabb ízvilágot a világos pörkölésű kávé?

A pörkölési eljárás mindig egy bizonyos pörkölési szintig tart. Ebből is adódik, hogy a folyamat gyorsasága egyedileg változhat - attól függően, hogy a készítők milyen eredményt és ízhatást szeretnének elérni -, de a kávébab profilja is meghatározhatja a procedúra jellegét. Ezáltal a termőterület, a feldolgozás módja, a kávé nedvességtartalma, de mérete, fajsúlya és sűrűsége is hatást gyakorolhat a pörkölési technológia kiválasztására.

Ennek ellenére a rendszeres kávéfogyasztók körében szinte mégis alapvetés, hogy a kíméletes, lassú eljárással készített, világos pörkölésű kávé egyenlő a “tökéletessel”. Való igaz, hogy a világos pörkölés komplexebb és gazdagabb ízhatást biztosít, de minek köszönhető ez?


Egyszerűen annak, hogy az eljárás elnyújtott hossza alatt sokkal több aroma szabadul fel, így a babszemek a természetes zamatukat is képesek megőrizni. Viszont a gyors (mindössze 90 másodperces) pörkölésnek is megvan a maga előnye, habár ezt elsősorban csak egy gazdasági pozitívumként lehet elkönyvelni, összetett ízhatásként semmiképp. A szupermarketek polcaira természetesen a nagyipari pörköléssel készített kávétípusok kerülnek – ezt mindig érdemes szem előtt tartani.

A professzionális kávékészítés nyomában 

Mint láthatod, a kávé nyújtotta ízélményt az elkészítésen túl, a kávébab pörkölésének folyamata is nagymértékben meghatározza. Amennyiben szeretnéd még részletesebben megismerni az eljárási módok hogyanját és miértjét, a Best Mixernél lehetőséged van rá. A piacvezető szakképző iskola széleskörű oktatási palettája 10 különféle barista képzést kínál, amelyek között hobbi szintű tanfolyamot is találni.

Kávéfanatikusoknak erősen ajánlott edukációs program! :) 

 

(X)