Igazi tejet akart inni, aztán lett egy farmjuk: a munkában találta meg a hobbiját Maul Antal

2018. március 11. vasárnap 10:23

Igazi tejet akart inni, aztán lett egy farmjuk: a munkában találta meg a hobbiját Maul Antal

A fiatal liptódi házaspár, Maul Anita és Maul Antal azzal foglalkozik, hogy különféle ízesítésű sajtokat készítenek, s kínálják eladásra. Lapunknak mesélt Maul Antal arról, miként kezdődött ez az egész, s, hogy hogyan is néz ki egy sajtnak az elkészítése. 

 

Maul Antal gyermekkora óta nagy tejrajongó, feleségével az első szarvasmarhát 2011-ben vásárolták. Előtte kecskesajtot is készítettek, azonban a kecske télen nem ad tejet, ezért is döntöttek a tehénvásárlás mellett.

- Az egész úgy kezdődött, hogy vettünk egy tehenet, ugyanis én személy szerint nagyon szeretem az igazi tejet, s szerettem volna, ha a gyermekeink is azt fogyasztanák. Majd amikor már nem tudtunk mit kezdeni a felesleggel, úgy döntöttünk, miért is ne csinálhatnánk ebből is sajtot?!

Így indult a sajttermelés a liptódi családnál, kiváltották az engedélyt, megteremtették a megfelelő körülményeket, s azóta ebből élnek, igazi őstermelők.

- Jelenleg öt magyar tarka fajtájú tehenünk van, előtte másmilyen volt, azonban ez a fajta mellett döntöttünk, hiszen jobban alkalmazkodik, nem egy finnyás állat, így könnyebb vele a munka is.

Maul Antal elmondása szerint teljesen autodidakta módon kezdték el feleségével a sajtkészítést, s az évek során másoktól is sokat tanultak, így fejlesztették a tudásukat.

Névjegy:

Maul Antal őstermelő 1981. augusztus 11-én született Mohácson. Pécsett, a Janus Pannonius Gimnáziumban érettségizett. Jelenleg feleségével és két kislányával él Liptódon. Elmondása szerint a munkája a hobbija, kedvenc időtöltése az olvasás, miközben a tehenek legelnek, s a kutyái körülötte heverésznek.

- Kezdetben olvasgattuk a szakkönyveket, mit hogyan kell csinálni, majd ahonnan a bio oltóanyagot rendeltük, Mosonmagyaróvárról, jóban lettünk az ottani raktárossal, s ő is nagyon sokat segített nekünk. Tavaly eljutottam Salzburg környékére egy sajtkészítőhöz, akitől szintén elleshettem egy-két módszert.

A házaspár alapvetően érlelt kemény sajtokat készít, amelyek minimum három hónaposak, azonban vannak már féléves sajtjaik is.

Na de hogy miként készül a tehénsajt? Azt is elárulta Maul Antal.

- Kétnaponta száz liter tejből készítjük a terméket. A reggeli friss tejhez hozzáadjuk az előző napit, teszünk bele oltót, ami teljesen natúr. Hagyjuk, hogy megalvadjon, majd apró darabokra felvágjuk, kimelegítjük, hogy a savó kilépjen belőle, majd megy a prés alá. Ez a folyamat olyan három órát vesz igénybe, a prés alatt egy napot töltenek el a sajtok, majd amikor onnan kivettük, sófürdőt kapnak, amelyben két napig áznak általában.

A házaspár többféle, többek között natúr, füstölt, medvehagymás, snidlinges, kapros, chilis sajtot is készít, azonban egyfajta joghurtot, s túrót is gyártanak. A munkamegosztás is jól működik náluk, a feleségé a feldolgozás része, a férj pedig az állatok számára intézi a takarmányt.


 

Dittrich Zsófia