Idén is viaskodhatunk sárkányhajókban a Dunán, a Nepomuki ünnepségen

2019. május 02. csütörtök 15:28

Idén is viaskodhatunk sárkányhajókban a Dunán, a Nepomuki ünnepségen

Idén május 18-án rendezik meg Mohácson a Nepomuki-ünnepséget, az esemény részeként újra kipróbálható lesz a sárkányhajózás, az evezősök jelentkezését már fogadják.

 

 

A 2013-ban tartott Nepomuki-ünnepségen próbálhatták ki először a vállalkozó kedvű mohácsiak, milyen nagyszerű móka (és persze sport) a sárkányhajózás. Az akkori alkalmat idén is újabb követi, a május 18-án esedékes Nepomuki-ünnepen ugyanis ismét vízre szállhatnak a különleges hajó evezőseként az ehhez kedvet érzők.

A sárkányhajó egy olyan különleges terv alapján megépített, több mint tíz méter hosszú hajó, amit elöl sárkányfej, hátul sárkányfarok díszít. A versenyeken 16-20 evezős egytollú lapáttal, egy dobos által adott ütemre, a kormányos irányításával hajtja előre a hajót.
Előbbi a menetiránynak háttal ülve, a jármú elején foglal helyet, a kormányos pedig hátul, a hajó farában áll, és a rögzített kormánylapáttal „tart célra".

Az önálló sportágként is jegyzett sárkányhajózást kiváló csapatépítő eszköznek is tartják, hiszen az összes résztvevőnek összhangban kell dolgoznia azért, hogy megfelelő iramban haladhassanak.

A mohácsi szervezők már fogadják a 16-18 főből álló baráti társaságoknak, közösségeknek a jelentkezését, akik nevezni szándékoznak. Ezt a Tourinform irodában (Széchenyi tér 1. - telefon: 505-515) és Vikár Csabánál lehet (Széchenyi tér 1. - emelet, 31-es iroda, telefon: 505-527, 20/98-05-964) tehetik meg.

Képünk archív felvétel.

 

EQM