Idén is érkezik támogatás a szaktárcától a mohácsi kompközlekedés fenntartásához

2019. szeptember 16. hétfő 13:51

Idén is érkezik támogatás a szaktárcától a mohácsi kompközlekedés fenntartásához

A tavalyinál magasabb összeggel, több mint 55 millió forinttal járul hozzá az állam a mohácsi kompközlekedés fenntartásához, ami továbbra is csak veszteségesen üzemeltethető. 

 

Tavaly mintegy 43 millió forinttal járul hozzá az állam a mohácsi kompközlekedés fenntartásához, azonban a támogatás ellenére is csak veszteségesen üzemeltethető a révátkelés.

Ahhoz, hogy ez ne így legyen, a tarifák igen jelentős emelésére lett volna szükség, ám azt a lakosság nem tudná megfizetni, ezért csak a pénzromlás mértékével nőttek  januártól a jegy- és bérletárak.


Az ágazat az állami támogatás dacára is veszteséges többek között azért, mert folyamatosan csökken a révátkelés forgalma (példának okáért: 2013-ban 172 029 személyjegyet értékesítettek, míg ezzel szemben idén várhatóan mintegy 141 ezret), ezért a jegyekből is kevesebb a bevétele a szolgáltatást végző Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft.-nek.

A mohácsiak többsége bérlettel veszi igénybe a szolgáltatást, ami jóval olcsóbb, mintha minden átkelésnél jegyet váltanának.

A kompközlekedés fenntartása viszont - mindaddig, amíg nem készül el a már tervezés alatt álló híd - nem lehet kérdéses, az nemcsak helyi, hanem országos érdek is, hisz a Duna jobb partján lévő 56-os és 57-es számú főutakat köti össze a bal parton haladó 51-es számú főúttal.

2013-ban huszonhat, majd évente harmincmillió forinttal támogatta az állam a mohácsi komp üzemeltetését, két éve 35 millió forint érkezett erre a célra, tavaly már 43 millió 163 ezer forint érkezett erre a célra.

A most közzétett pályázati eredményekből kiderül, hogy idén 55 millió 500 ezer forintra számíthat Mohács. 

 

A szolgáltató veszteségeinek csökkentése érdekében 2012-ben még országgyűlési képviselőként Szekó József, Mohács polgármestere két képviselőtársával közösen jegyezte azt a sikeresnek bizonyult indítványt, hogy az állam vállaljon szerepet a kompátkeléssel járó kiadásokhoz.

M. B.